Pasířské řemeslo znovu ožívá, v Jablonci otevřeli rekvalifikační kurz

Pasířské řemeslo v Jablonci znovu ožívá (zdroj: ČT24)

V Jablonci nad Nisou otevřeli nový rekvalifikační kurz pasíř, což je typická jablonecká profese nezbytná pro výrobu kovové bižuterie. V posledních letech totiž pasíři bižuterním výrobcům stále citelněji chybějí. Prvních šest absolventů by mělo skončit v červnu, další kurz se připravuje na podzim. „Bižuterním výrobcům ale chybí i další profese, rádi bychom proto připravili i další kurzy,“ řekl předseda svazu Pavel Kopáček.

Na Střední škole řemesel a služeb v Jablonci tento obor aktuálně studuje jen 13 mladých lidí. Svaz výrobců skla a bižuterie se proto dohodl s úřadem práce na otevření rekvalifikačního kurzu. Do prvního nastoupilo šest lidí, pět žen a jeden muž, řekl ředitel školy Martin Kubáč.
Upravit tříletý obor pro rekvalifikační kurz nebylo jednoduché. Zatímco v učebním oboru stráví studenti za tři roky 1200 hodin, kurz má 130 hodin. Z toho 30 hodin teorie, 100 hodin praxe a osm hodin na závěrečnou zkoušku.

„Určitě nelituju, že jsem se přihlásila, moc mě to baví,“ řekla Veronika Horáčková. Původně pracovala se skleněnou bižuterií v Jablonexu, který ale zkrachoval. Po mateřské dovolené se tak neměla kam vrátit a skončila na úřadu práce. Teď věří, že jí rekvalifikace pomůže vrátit se do oboru, který má ráda. „Pro zaměstnavatele bych mohla být zajímavá i proto, že budu univerzálnější,“ dodala.

Na Jablonecku bylo na začátku dubna bez práce bezmála 3700 lidí, nezaměstnanost byla na 5,8 procenta a v kraji patří k těm nižším. Z uchazečů o práci úřad vytipoval 400 lidí, z nichž předběžně vybral 50, kterým nový kurz představil. „Z těch 50 projevilo v první fázi zájem asi deset lidí, někteří si to ale rozmysleli,“ řekla Veronika Kocourová z Úřadu práce v Jablonci. Některé uchazeče vyřadily zdravotní problémy, jiné odradil fakt, že kdyby kurz úspěšně nezakončili, museli by náklady ve výši 23 000 korun úřadu zaplatit.

Úřady práce v Libereckém kraji nabízejí zhruba 30 rekvalifikačních kurzů v osmi oblastech. Nejširší je nabídka ve sféře počítačových dovedností a administrativy. Úřad ale nabízí také například pět kurzů zaměřených na různé typy svařování nebo na obsluhu elektrických a vysokozdvižných vozíků. Uchazeči si mohou najít kurz na zvýšení kvalifikace i sami, nově otevřený kurz pasíř do těchto zvolených rekvalifikací patří.