První český pacient si udělá dialýzu sám a v klidu domova

Události v regionech: Dialýzu sám a v klidu domova (zdroj: ČT24)

První český pacient může využívat domácí hemodialýzu, která lidem s poškozenými ledvinami pomáhá čistit krev. Miloš Dušek je zatím jediný, kterému léčbu hradí zdravotní pojišťovna. Do konce roku by se něco podobného mělo poštěstit dalším nejméně deseti lidem.

Ledviny Miloši Duškovi selhaly před pěti lety v důsledku rakoviny krve. Protože nemá možnost podstoupit transplantaci, musí krev čistit umělá ledvina. „Ta krev je otrávená, takže vám to hůř myslí, jste schlíplý a unavený,“ přibližuje.

Podle sestry děčínského dialyzačního střediska Lenky Kutzlerové je mimotělní oběh pro pacienty velmi náročný proces. Je třeba je neustále hlídat. Také Miloš Dušek trávil ve středisku 15 hodin týdně, pomocí přístroje si krev může pročistit v pohodlí domova. Průběh každé dialýzy vidí přes internet i jeho lékař.

Nechutenství a nespavost

V roce 2014 žilo v České republice 10 931 pacientů s diagnózou chronického selhávání ledviny. Přes šest tisíc z nich bylo odkázáno na dialýzu. K hlavním příznakům patří snížená tvorba moči, nevolnost a nechutenství, zvracení a průjmy.

V souvislosti s nemocí pacient ztrácí chuť k jídlu, otékají mu kotníky a oční víčka, cítí únavu a mívá zimnice. Hůř se koncentruje, mívá svědění a vysoký krevní tlak. Trápí ho nespavost a dušnost. Pociťuje nepříjemný pocit v ústech. Některé příznaky se nemusí vyskytovat, pokud ale člověk zažívá více z nich, měl by vyhledat nefrologickou ambulanci.