Jindřichův Hradec devět let odolával nevidomým, nyní musí přestavět náměstí

UDÁLOSTI: Nevidomí jen stěží hledají na hradeckém náměstí přechod (zdroj: ČT24)

Po devíti letech boje s nevidomými lidmi musí radnice Jindřichova Hradce nechat upravit Masarykovo náměstí. Jsou na něm vodicí pásy z materiálu, který nevidomí jen stěží poznají a nedokážou se pak orientovat. Město ale s opravou čekalo, dokud mu to nenařídil soud.

Cesta člověka odkázaného na bílou hůl po chodníku k přechodu pro chodce na jindřichohradeckém náměstí může snadno skončit docela jinde – třeba i pod koly auta. Jako naváděcí pásy mají sloužit žulové pruhy. Nevidomí se na nich však nedokáží udržet, jak názorně předvedl České televizi Aleš Klabouch, který ztratil zrak ve svých 14 letech. „Ohrožuje to bezpečnost,“ podotkl.

Když problém vyšel najevo, radnice odmítla pásy rychle upravit. Chtěla slyšet jednoznačný verdikt o pochybení a čekala na něj devět let. Nyní již město připravuje projekt nových naváděcích linií, samotnou výměnu chystá napřesrok.

Místostarosta Bohumíl Komínek (ČSSD) ovšem upozornil, že se město z problémů na Masarykově náměstí přece jenom poučilo. „Od té doby se snažíme dělat všechny nové rekonstrukce podle vyhlášky. To znamená, vodicí linie děláme tak, jak by měly být,“ řekl. To potvrdil i Aleš Klabouch u přechodu nedaleko náměstí. „Teď jsme na pásu, který odpovídá našim normám,“ rozpoznal ihned typickou plastickou dlažbu, která je – na rozdíl od hladké žuly – nezaměnitelná.