Písek jako Smart City - čidla ohlídají kontejnery i dopravu

Čidla budou hlásit plné kontejnery (zdroj: ČT24)

Písek se připojuje ke konceptu Smart City, který má lidem zajistit ekologické a energeticky úsporné prostředí. Zařadil se tak po boku Prahy, Brna, Barcelony nebo Vídně. Koncept těchto měst se týká především zavádění nových technologií, kterými chce písecká radnice monitorovat dopravu nebo třeba kontejnery na svoz odpadu.

„Jedná se například o řešení otázek veřejného osvětlení, využití odpadů, využití vody a tak dále. Tyto koncepce by měly vést k tomu, aby se efektivně využily všechny možnosti, které Písek má,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Písek má podle něj předpoklady, aby se v Česku stal pilotním konceptem Smart City v kategorii středně velkých měst.

V Písku už funguje tři roky technologické centrum, které patří mezi nejmodernější datové areály v Česku. Slouží pro výzkum a rozvoj počítačových technologií: „Všechno, co se v Písku odzkouší, tak můžeme nabízet ostatním městům,“ vysvětluje děkan dopravní fakulty ČVUT Miroslav Svítek. Uplatnění v centru najdou i absolventi vysokých škol – je tu pro ně 50 pracovních míst.

Před centrem funguje první nabíjecí stanice pro elektromobily ve městě, kterou využívá městská policie. Radnice chce také nechat osadit veřejné osvětlení senzory, které by měly monitorovat dopravu. Jiná čidla zase budou hlásit, nakolik jsou naplněné podzemní kontejnery pro ukládání odpadu.

Podle ministra Brabce se v Česku projekt Smart City teprve rozjíždí, v zahraničí už se ho ale účastní stovky měst. Navíc tato koncepce pomáhá snadněji čerpat evropské dotace.