Nadšenci našli trosky polského vrtulníku zříceného během okupace v roce 1968

Události: U Lanškrouna se našel havarovaný polský vrtulník (zdroj: ČT24)

V lesích nedaleko Lanškrouna objevili muži s detektory kovů trosky polského vrtulníku, který zde havaroval během okupace Československa v roce 1968. Spolu s experty nyní kusy stroje vyzvedávají, aby je mohli podrobit dalšímu zkoumání.

Vrtulník SM-2 polského letectva směřoval 12. října 1968 z České Rybné do Šumperka. Kvůli špatnému počasí se chtěl pilot vrátit, ovšem zpátky nedoletěl. Stroj se zřítil mezi Lanškrounem a Českou Třebovou.

„Zachytili v mlze vrcholky tady stromů, přišli o funkci vyrovnávacího rotoru a to je strhlo a spadli do lesa,“ popisuje havárii majitel vojensko-historického muzea Vladek Vácha.

Trosky polského vrtulníku nalezeného v lesích u Lanškrouna
Zdroj: ČT24

Posádka vyvázla bez zranění a trosky vrtulníku v lese zůstaly bez povšimnutí dalších skoro 48 let, než je náhodně objevili dva detektoráři. „Byli jsme tady na procházce, takový objev jsme nečekali,“ říká nálezce Petr Kvapil.

Na místo havárie nálezci přivedli další hledače s detektory. Chtějí najít zbylé části vrtulníku a z lesa odvézt. Trosky následně čeká konzervace a na podzim by se měly objevit v některém z muzeí Pardubického kraje.

Okupace Československa se v roce 1968 účastnilo i 70 tisíc vojáků z Polska. To se za účast na invazi omluvilo už v létě 1989, kdy u nás ještě existoval komunistický režim.