Po deseti letech zmizí nelegální skládka v Bulovce na Frýdlantsku

Konec černé skládky v Bulovce na Frýdlantsku

Po více než deseti letech se Bulovka na Frýdlantsku konečně zbaví nelegální skládky. Likvidace odpadků začne v březnu a bude stát přibližně osm milionů korun. Ze tří čtvrtin náklady uhradí státní dotace, zbytek musí doplatit Liberecký kraj.

Skládka čítá asi 4500 tun odpadků, mezi nimiž jsou molitany, kusy autoplachet, plasty. Podobné množství v roce 2014 odvezli Němci. „To, co neuznala německá strana za svůj odpad, tak zde zůstalo,“ říká starostka Bulovky Romana Šidlová (nestr.) s tím, že odpadky ohrožují povrchovou i podzemní vodu.

Nelegální skládka začala v Bulovce vyrůstat v roce 2004 a dvakrát od té doby hořela. „My bydlíme zhruba 500 metrů od místa, kde byl ten první požár a dost nám to tady komplikovalo život, protože ten odpad doutnal ještě další tři měsíce,“ vzpomíná obyvatel Arnoltic Martin Hořčička.

Obec si s haldami odpadků nevěděla rady. Na likvidaci by jí nestačil ani celý roční rozpočet. Nakonec 79 procent zaplatí stát, zbytek Liberecký kraj. Podle náměstka hejtmana Josefa Jadrného (ZpLK) to kraj bude stát méně než dva miliony. „Platíme problém, který způsobil někdo úplně jiný,“ dodává hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN).

Majitel areálu uvažuje o chovu domácích zvířat

Inspektoři zatím nikoho nepotrestali, viník je tedy neznámý. „Jedna z podmínek dotace je, že budeme muset dále hledat toho původního viníka, abychom po něm mohli tyto peníze vymáhat,“ upozorňuje náměstek Jadrný.

Likvidace odpadků začne v druhé polovině března. Asi čtyřicet procent zamíří do spalovny, autopotahy a plasty skončí na skládce. Haldy odpadků by z Bulovky měly definitivně zmizet do letošního léta. „V minulosti zde byl teletník, potom krůty a uvažujeme o tom, že zde něco podobného budeme provozovat,“ říká majitel areálu Miroslav Pilz.