Vězni mysleli, že si berou drogy. Přiotrávili se léky proti srdeční arytmii

Léky, kterými se přiotrávilo jedenáct vězňů v Pardubicích, jim měly nahradit drogy. Řekl to mluvčí Vězeňské služby Robert Blanda. Z přiotrávené jedenáctky je deset mužů již zpět v Pardubicích, pouze jeden zůstává v pankrácké vězeňské nemocnici.

Pardubičtí mladiství vězni v úterý pozřeli a předávkovali se léky proti arytmii, které měl předepsané jiný odsouzený. Robert Blanda nyní oznámil, že tak učinili, protože se domnívali, že by mohly působit jako omamné a psychotropní látky.

„Vězeňská služba v této souvislosti odmítá mediální spekulace, že se mělo jednat o hromadný pokus sebevraždy ze strany mladistvých odsouzených s cílem poukázat na situaci ve věznici,“ uvedl mluvčí Vězeňské služby.

Mladíci se předávkovali léky na arytmii v úterý vpodvečer. Záchranáři do vězení původně jeli pro jednoho člověka v bezvědomí. Na místě lékař zjistil hromadné předávkování léky. Podle záchranářů si vězni ve věku od sedmnácti do jednadvaceti let vzali deset až patnáct tablet, přičemž obvyklá dávka jsou tři denně.

Mluvčí Blanda dodal, že předávkování pardubických vězňů nesouvisí s krádeží léků, ke které v pardubické věznici došlo v lednu. Jejich zmizením se Vězeňská služba zabývá.