Ferrata na Frýdlantském cimbuří nebude

Události v regionech: Via ferrata na Frýdlantském cimbuří nebude (zdroj: ČT24)

Železné cesty čili via ferraty jsou jedním z největších turistických lákadel Alp. V posledních letech začaly vznikat i v Česku. Jedna z nich měla vyrůst i v Jizerských horách. Stavbu jištění na Frýdlantském cimbuří však zamítli ochranáři. Horolezci musí ustoupit sokolům, kteří na Frýdlantském cimbuří hnízdí.

S délkou 450 metrů a převýšením 150 metrů by se ferrata na Frýdlantském cimbuří zařadila mezi nejrozsáhlejší podobné stezky v Česku. „Příjemná ferrata pro běžného uživatele. Zvládla by to většina lidí,  co je to baví,“ charakterizoval plánovanou trasu její autor Martin Marek ze sdružení Vodní brána.

Po třech letech příprav, které lidé podpořili ve sbírce, však přišel neslavný konec. Ferrata na Frýdlantském cimbuří, které je součástí přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny, nebude. Rozhodla o tom Agentura ochrany přírody a krajiny. „Jeden z vážných důvodů byl výskyt sokola stěhovavého, což je ohrožený druh ptáka, který ve skalních stěnách hnízdí,“ uvedl Tomáš Korytář z agentury.

S rozhodnutím se již smířili jak autoři ferraty, tak okolní obce, do kterých by díky nové trase nejspíše přijíždělo více turistů. „Lidi by to určitě přilákalo. Ale jestli by to bylo na úkor poškození životního prostředí, je to potom na zvážení,“ podotkl starosta nedalekých Hejnic Jaroslav Demčák.

Martin Marek uvedl, že se nechystá s ochranáři bojovat. Je však přesvědčen, že to nebylo naposled, kdy se o ferratě na Frýdlantské cimbuří hovořilo. „Jsou to věci, které vyžadují čas. Myslím si, že časem se postoj může změnit,“ uvedl. Vytvoření ferraty by podle něj mohlo připadnout v úvahu, až se časem sokolí populace v Česku zvýší.