Mobilní hospice v jižních Čechách mají kritický nedostatek peněz – žádají víc od kraje

Události v regionech: Domácí hospice chtějí víc peněz od Jihočeského kraje (zdroj: ČT24)

Takzvané domácí hospice v Jihočeském kraji bojují o peníze. Často prý nemají ani na následující měsíc. Stěžují si, že ve srovnání s jinými krajskými úřady je ten Jihočeský podporuje málo. Vyzvali hejtmanství k větší finanční účasti pro tuto specializovanou formu péče o umírající pacienty. Úřad ale odmítá, že by jeho granty a dotace byly nedostatečné.

Jedním z klientů domácího hospice byl manžel Hany Fáberové. Měl rakovinu plic, nádor se velmi rychle šířil. Žena nechtěla, aby manžel umíral v nemocnici.

Sestry z hospice k nim chodily obden a lékařka přicházela dvakrát týdně - na telefonu byly 24 hodin denně. „Běžnou péči jsem zvládla, ale tu zdravotní jsem jako laik neměla šanci zajistit,“ popsala Hana Fáberová.

V Jihočeském kraji jsou aktuálně tři subjekty, které terénní hospicovou péči poskytují. Jedním z nich je Domácí hospic Jordán v Táboře, který ročně potřebuje na zdravotní tým, sociální služby a poradenství dva miliony osm set padesát tisíc korun.

Nemáme podporu v terénních odlehčovacích službách, které pět let poskytujeme. Financujeme je z dotace města Tábor a z darů, které dostáváme od veřejnosti.
Marie Sovadinová
ředitelka, Domácí hospic Jordán

Hospic může fungovat jen díky darům – od klientů vybírá poplatek 250 korun na den. To pokryje jen asi desetinu nákladů.

Velkou podporu terénním hospicům poskytují města – například Tábor přispívá částkou půl milionu korun. Zbytek peněz ale hospic shání po sponzorech a dárcích.

Kraj: Grant na přístroje hospice ani nevyčerpaly

Hospice jsou členy asociace a mají přehled, jaká je situace v dalších regionech. Proto právě požádaly Jihočeský kraj o větší podporu. V loňském roce od hejtmanství dostaly příspěvek 272 tisíc korun.

Krajský úřad ovšem odmítá, že by službu podporoval nedostatečně. Podle náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví a sociální péči Ivany Stráské s ní hospice vůbec nezahájily jednání a grant na přístrojovou péči z roku 2014 dokonce ani nevyčerpaly.

Měli si s námi sednout ke stolu, měli se s námi o podpoře bavit. O podporu v dotačním řízení, které je přesně na toto, požádal pouze jeden z nich.
Ivana Stráská
náměstkně hejtmana Jihočeského kraje

Krajský úřad chce navíc speciální hospicová oddělení budovat i přímo ve svých nemocnicích. Pilotní projekt by měl odstartovat už v letošním roce.

Financování domácích hospiců zkouší VZP

Možnou podporu domácích hospiců teď testuje Všeobecná zdravotní pojišťovna. Až dosud totiž pojišťovny na péči nepřispívaly. VZP na projekt vyčlenila patnáct milionů korun a mělo by do něj být začleněno až 350 pacientů. 

Loňský projekt teď VZP prodloužila a rozšířila o další pacienty. Až ho vyhodnotí, rozhodne o případné podpoře.