Žalobce navrhl pro bývalého českobudějovického primátora Thomu šest let vězení

Státní zástupce žádá pro bývalého českobudějovického primátora Juraje Thomu trest vězení v rozmezí pět až šest let a osm měsíců. Thoma podle obžaloby v roce 2010 ve funkci prvního muže jihočeské metropole podepsal dodatek ke smlouvě na IT zakázku ve výši 37 milionů korun, aniž by ji schválili radní. Obvyklá cena za podobnou zakázku může být podle znalců až o 12 milionů korun nižší. Soud by měl rozsudek oznámit na středečním zasedání.

Státní zástupce navrhl pro Thomu trest při úterních závěrečných řečech před českobudějovickým soudem, který případ bývalého primátora řeší od prosince 2014. Thoma je obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Žalobce: Primátor se v podepisování smluv musel orientovat

Podle státního zástupce Václava Průchy nelze Thomovu vinu zpochybnit. „Překročil svou pravomoc, protože podepsal dodatek, aniž by byl projednáván a schválen radou. Navíc dodatek představuje novou smlouvu, nemohl si nebýt toho vědom,“ uvedl ve své řeči Průcha.

Dodal, že Thoma měl z funkce primátora několikaletou praxi s podepisováním smluv a musel se tím pádem v tomto procesu orientovat.

Thoma: Je to cílená kampaň

Obžalovaný od začátku jakoukoli vinu popírá. „Původní smlouva z roku 2007 byla schválena radou. U dodatku z roku 2010 jsem byl ujištěn odborem informačních a komunikačních technologií, že zvolený postup je správný,“ řekl Thoma.

Jeho advokát zase uvedl, že během dokazování nebyl bývalému primátorovi prokázán přímý ani nepřímý úmysl. Thoma dodal, že celá kauza je cílenou kampaní a má jej zlikvidovat.

Policie: Dodatek ke smlouvě uzavřel primátor neoprávněně

Kvůli obžalobě se Thoma nestal po předloňských podzimních volbách náměstkem primátora za tehdejší koaliční hnutí Občané pro Budějovice (OPB). Odůvodnil to tím, že se hodlá soustředit na soudní líčení a udělat maximum pro očištění svého jména.

Podstatou stíhání byla skutečnost, že primátor podle policie v červnu 2010 jako úřední osoba neoprávněně uzavřel dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení se společností BitServis.

Juraj Thoma
Zdroj: Veis David/ČTK

Státní zastupitelství začalo případ řešit před třemi lety, ale po několika měsících primátorovo stíhání zastavilo. Policie se však předloni k vyšetřování vrátila a státní zastupitelství tehdy podalo návrh na obžalobu Thomy.