Kraj posílá peníze na údržbu stop – i tam, kde není sníh

Události v regionech: Kraj se brání zpoplatnění stop (zdroj: ČT24)

Jihočeský kraj rozdává obcím 350 tisíc korun jako příspěvek na údržbu běžeckých stop. Mezi příjemci jsou ovšem i obce, kde sníh nebývá. Kraj je přesvědčen, že vyplácení příspěvku i jim je správné. Obce by měly neutracené peníze po zimě vrátit.

V oblasti České Kanady na Jindřichohradecku leží jen slabý poprašek sněhu. Podobné to bylo i v předchozích letech. „Poslední tři roky nebylo možné dělat stopy,“ poznamenala majitelka penzionu v Albeři Marie Konečná. Řada penzionů je v zimě zavřená, turisté do České Kanady nepřijíždějí.

Jihočeský kraj přesto na Jindřichohradecko poslal 50 tisíc korun jako příspěvek na údržbu běžeckých stop. Je to součást příspěvku celkem 350 tisíc korun, který si rozdělí několik správců lyžařských stop.

Zaslání peněz i do míst, kde se trasy ve velkém naposled upravovaly v roce 2005, kraj hájí. Je přesvědčen, že o nic nepřijde. „V případě, že žadatelé celou částku nevyčerpají, vrací se zbylé peníze kraji,“ uvedl mluvčí kraje Radek Šíma.

Starosta Nové Bystřice Vladimír Bláha (ČSSD) navíc upozornil, že České Kanadě krajské peníze i přes nedostatek sněhu pomohou. „Nakoupili jsme dva sněžné skútry, které by měly sedm běžeckých stop udržovat,“ podotkl.

Jihočeský kraj peníze na stopy rozešle i napřesrok. Chce tak zajistit, aby lyžaři nemuseli za vstup na trasy platit.