Rozsáhlý požár zasáhl továrnu v Turnově. Jedna žena zemřela

V průmyslovém areálu v Turnově na Liberecku od rána hoří, na místo během dopoledne dorazilo už 32 hasičských jednotek, kterým se postupně podařilo dostat oheň pod kontrolu. Podle záchranářů jeden člověk zemřel a dalších pět utrpělo zranění. Dva z nich byli s vážnými popáleninami letecky transportováni do nemocnice. Jde o areál firmy AGBA v Turnově-Vesecku, která vyrábí automobilové součástky a doplňky. Škoda je podle prvních odhadů v desítkách milionů korun.

„Začalo hořet v jednom z průmyslových objektů, požár nám byl nahlášen v 7:39 jako výbuch izobutanu – tuto informaci ještě nemohu potvrdit,“ uvedla mluvčí hasičů Libereckého kraje Zdenka Štrauchová. 

Na místo postupně dorazilo 32 hasičských jednotek, po poledni se jim podařilo postupně dostat oheň pod kontrolu. Šlo ale o velice složitý zásah, bránily mu vybuchující sprejové lahve. Kvůli hustému dýmu museli hasiči využívat dýchací přístroje. 

Na některých místech má navíc budova narušenou statiku, proto museli hasiči zasahovat hlavně zvenku. "Máme tady všechny velkoobjemové cisterny z Libereckého kraje. Do vody přidáváme pěnidlo, abychom zlepšili její hasební účinky," dodala mluvčí hasičů.

Teď ještě probíhají dohašovací práce, které zřejmě budou trvat až do pátku. „Bude to mravenčí práce. Máme ještě čtyři ohniska, která sice aktivně hasíme, ale efektivita není dostatečně účinná. Do některých částí budovy se totiž nemůžeme dostat. Statik to zakázal kvůli narušení objektu,“ uvedla mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Obětí je žena, která byla od začátku pohřešovaná

Podle aktuálních informací jeden člověk zemřel - obětí je žena, která byla od začátku zásahu pohřešovaná. Dalších pět lidí pak utrpělo zranění, z toho dva vážně. Mají popáleniny, zasaženy mají i dýchací cesty. 

Záchranná služba měla na místě dva vrtulníky a pět pozemních posádek, další vrtulník přijel na pomoc z Hradce Králové. „Dva zraněné přepravili zdravotníci do Prahy na vinohradské popáleninové centrum a jednoho na traumacentrum liberecké nemocnice. Dva jsme ošetřili na místě," uvedl vedoucí operačního střediska záchranné služby v Liberci Petr Matějíčka. Jednoho člověka podle něj záchranáři museli na místě resuscitovat.

Podle informací z krizového řízení turnovské radnice hasiči na místě nenaměřili žádné nebezpečné látky. „Kouř jde na druhou stranu města, a nebyl proto důvod k žádným obavám ani evakuaci," dodala mluvčí radnice Klára Preislerová. Hasiči ale i tak doporučili lidem v okolí nevětrat, ani nevycházet. 

Společník firmy AGBA Jan Holas uvedl, že neví, co bylo příčinou požáru. Věc vyšetřuje policie a hasiči, přičemž zatím není žádný svědek, který by mohl říci, co se v továrně stalo. „Pojedou sem specialisti na technická zařízení a ta příčina se bude detailně zjišťovat, ale potrvá to určitě několik dnů,“ uvedl ředitel HZS Libereckého kraje Luděk Prudil. 

  • 4. ledna 2010 – Výbuch akumulačních nádrží na páru v gumárnách společnosti Avon Automotive v Rudníku na Trutnovsku si vyžádal dva mrtvé. Mladou ženu na místě zabil kamion, který převrátila tlaková vlna, v nemocnici pak zemřel jeden ze tří těžce zraněných.
  • 25. března 2011 – Při explozi v bývalém skladu pohonných hmot v České Lípě zemřeli dva muži. Byli to zaměstnanci externí firmy, která v areálu prováděla stavební práce.
  • 20. dubna 2011 – Výbuch v areálu pardubické firmy Explosia. Exploze zničila dva železobetonové podzemní objekty, další budovy poškodila. V objektu se vyráběl Perunit, což je trhavina dynamitového typu. Exploze usmrtila čtyři lidi, dalších devět se zranilo. Podle počtu obětí šlo o nejhorší neštěstí za posledních 15 let – jeho přesnou příčinu se stále nepodařilo objasnit.
  • 16. října 2014 – V muničním areálu u Vrbětic, části obce Vlachovice na Zlínsku, vybuchl sklad s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice. Při výbuchu zahynuli dva lidé. V prosinci zde vybuchl další sklad s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala firma Imex Group.
  • 13. srpna 2015 – Rozsáhlý požár zasáhl propylenovou jednotku chemičky Unipetrol v Záluží u Litvínova – předcházel tomu výbuch. Požár zasáhl kromě etylenové jednotky i pyrolýzní pece. Hasiči požár lokalizovali po pěti dnech. Při požáru nebyl nikdo zraněn.
  • 21. září 2015 – V podniku výrobce munice Sellier & Bellot ve Vlašimi na Benešovsku explodoval střelný prach. Při výbuchu zemřeli tři zaměstnanci.
  • 22. září 2015 – V areálu cukrovaru a lihovaru v Dobrovici na Mladoboleslavsku vybuchlo zařízení části výroby lihovaru. Exploze zranila 14 lidí, nejméně dva těžce.