Návrat po 185 letech: Fotopast zachytila v Praze na Vltavě bobří rodinku

V Praze se po více než 185 letech usadili bobři evropští. Potvrdily to záznamy z fotopastí vědců z České zemědělské univerzity, kteří se výzkumu největších evropských hlodavců dlouhodobě věnují. Přesné místo výskytu ale s ohledem na nežádoucí vyrušování bobrů zoologové zveřejnit nechtějí.

„Je zřejmé, že hrad, který si na Vltavě postavili, obývá alespoň dvoučlenná rodina bobrů. Nyní budeme sledovat hlavně jejich činnost na lokalitě a pohyb v prostředí velkoměsta,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Aleš Vorel z Fakulty životního prostředí.

Šíření bobrů evropských napříč Českem probíhá podél hlavních řek už od 70. let minulého století, proto bylo podle vědců jen otázkou času, kdy se dostanou i do centra hlavního města. Zatím se nejblíže Praze usadili na Berounce v Černošicích.

„Měli jsme již mnoho hlášení pozorování bobrů v Praze, prozatím ale šlo vždy o nutrie říční, nepůvodní a výrazně menší druh. Víkendové pozorování podložené užitím fotopastí nyní jednoznačně potvrdilo nejen výskyt, ale i to, že bobři po nocích vybudovali poměrně veliký hrad a na lokalitě hodlají zůstat,“ doplnil Vorel.

Záběr z fotopasti potvrdil výskyt Bobrů v Praze
Zdroj: ČTK/PR Aleš Vorel/Tomáš Jůnek

Podle něj potřebuje bobří rodina zhruba jeden až dva kilometry řeky. Zoologové prý nečekají, že by se bobři usadili třeba na Kampě, na horním i dolním toku je ale v metropoli několik míst, kde mohou bobři nerušeně žít a kácet drobné dřeviny.

Počet bobrů v současnosti v Česku přesahuje 4000 kusů, jenže s rostoucím počtem se objevují také problémy. Bobři totiž mění okolní krajinu kácením stromů a budováním hrází, kvůli čemuž dochází k zaplavování silnic nebo narušování hrází rybníků. Po letech naprosté ochrany už proto byly vydány první výjimky na jejich odstřel.