Temelín zažil blackout, naštěstí jen cvičně

Technici v Temelíně testovali takzvaný blackout. Ve spolupráci s distributorem elektřiny a správcem přenosové soustavy zkoušeli rychlost dodávky proudu z vodní elektrárny Lipno. A to v situaci, kdy v celém kraji selže přenosová soustava a přímo v elektrárně i všechny záložní zdroje.

Simulovaný blackout nastal před půl jedenáctou dopoledne. Bez elektřiny se neocitl jen Temelín, ale celý Jihočeský kraj. Prioritou je v tu chvíli zajistit bezpečnost. Odpojení reaktoru trvá tři vteřiny.

Elektrárna má devět vlastních způsobů, jak v nouzové situaci napájet bezpečnostní systémy. Ani jeden z nich ale teď podle scénáře cvičení nefunguje. Roli proto přebírá vodní elektrárna Lipno. K výrobě je připravená už tři minuty po vyhlášení blackoutu.

Na závěr testu přichází nejnáročnější část - zprovoznění speciálního vedení mezi elektrárnami, které funguje jen pro tyto účely. Elektřina z Lipna začíná proudit do Temelína zhruba po 40 minutách.

Temelín si vyzkoušel cvičný blackout (zdroj: ČT24)

„Elektrárna je na blackout připravená, nicméně smyslem tohoto cvičení je ověřit si spolupráci s ostatními energetiky,“ poznamenal mluvčí JE Temelín Marek Sviták. Napojení na lipenskou elektrárnu se neobejde ani bez spolupráce s distributory energie a správcem přenosové soustavy. Na cvičení se proto podíleli i pracovníci společností E.ON a ČEPS.

Temelín patří společnosti ČEZ a je největším zdrojem výroby elektřiny v Česku. Loni do sítě dodal 14,95 TWh elektřiny, tedy zhruba čtvrtinu celkové spotřeby v zemi.