V Jablonci a na Liberecku se dál šíří žloutenka, hygienici už mluví o epidemii

Za necelé dva měsíce se v Jablonci nad Nisou nakazilo žloutenkou typu A už třicet pět lidí. Loni přitom za celý rok onemocněl jen jediný člověk. Infekční onemocnění se navíc šíří dál. Dalších šest pacientů je z Liberecka. Jsou mezi nimi i dvě děti z tamních mateřských škol.

Žloutenka se šíří napříč všemi generacemi. První pacienti v Jablonci nad Nisou onemocněli na konci srpna. Kromě bydliště ve stejném městě ale nemají nic společného - nejsou příbuzní a nepracují ani na stejném místě.

„S největší pravděpodobností snědli něco, kde virus byl. Inkubační doba u virové žloutenky typu A je patnáct až padesát dnů,“ domnívá se krajská epidemioložka Jana Prattingerová. Vzhledem k počtu nakažených už lze podle ní mluvit o epidemii.

Pozor na únavu a bolest těla

První příznaky žloutenky připomínají běžnou virózu. „Člověk se necítí dobře, může mít zvýšenou teplotu, mohou ho bolet svaly, klouby, tělo,“ uvedl primář infekčního oddělení liberecké krajské nemocnice Adam Vitouš.

V Jablonci nad Nisou se dál šíří žloutenka typu A (zdroj: ČT24)

Žloutenkou se nakazila i Věra Horváthová z Jablonce. O nákaze ale dlouho neměla tušení. „Bylo mi hrozně špatně. Dva měsíce jsme neměla sílu, energii, vůbec nic,“ popsala první týdny nemoci. K lékaři zamířila, až když se u ní projevily typické příznaky žloutenky, jako je například tmavá moč nebo žlutá kůže a bělmo.  

Doba hospitalizace se u nemocných pohybuje okolo osmi dnů. Lidé, kteří se mohli od nemocných nakazit, jsou pak po dobu padesáti dnů pod lékařským dohledem. Zvláštní opatření platí i ve školách, kde se nemoc objevila. I kdyby onemocnělo pouze jedno dítě, všechny ostatní nesmí padesát dnů na plavání ani na další hromadné akce.

Žádnou školu v kraji ale zatím kvůli žloutence nezavřeli. Pouze liberecká transfúzní stanice dočasně zastavila odběr krve od jabloneckých dárců.