Ruiny a neplatný prodej areálu - v Písku řeší budoucnost Žižkových kasáren

Události v regionech: Neplatný prodej Žižkových kasáren v Písku (zdroj: ČT24)

Prodej Žižkových kasáren v Písku je kvůli chybě města neplatný. Zatím nepravomocně o tom rozhodl soud. Investorovi hrozí, že o pozemky přijde - po městu pak ale bude vymáhat škodu. Kdo chybu před lety způsobil, po tom radnice zatím nepátrá.

Čtyřhektarový areál bývalých kasáren leží jen pár minut od centra města. Z většiny vojenských budov jsou už ruiny. Původně tam měly vzniknout stovky bytů - soukromý investor je ale v termínu nestihl postavit.

V roce 2010 radnice lhůtu prodloužila, aby investor záměr mohl uskutečnit. „Bohužel, přesto se tak nestalo," řekl 1. místostarosta Písku Josef Knot (TOP 09).

Písečtí radní navíc zjistili, že smlouva, kterou s investorem podepsali, nemusí být platná. A tak se rozhodli chyby využít a získat pozemky s chátrajícími domy zpět. Soud jim dal za pravdu.

„Důvodem absolutní neplatnosti je zejména skutečnost, že záměr prodat nemovitosti nebyl řádným způsobem zveřejněný na úřední desce," uvedl mluvčí Okresního soudu v Písku Martin Král.

Investor je připraven vymáhat škodu

Investor se chce odvolat a v případě potvrzení verdiktu vymáhat škodu. K výši částky se ale jeho právní zástupce Karel Volf nevyjádřil, protože asi bude předmětem jednání s městem Písek. „Bude po něm ale rozhodně uplatněna," dodal.

Vedení města zatím plánuje, co s ruinami dál. Podle místostarosty Jiřího Hořánka (ANO) je první možnost, že by se do revitalizace pustilo samo město Písek. Druhá varianta je, že by radnice zopakovala pokus o nalezení soukromého investora.

V areálu už funguje nemocnice i Technologické centrum

Tento model se už v Písku v několika případech osvědčil. V areálu bývalých kasáren funguje Technologické centrum a vedle něj se na konci května otevřela psychiatrická nemocnice. Dělníci tam pracují i na protější budově - celkem jde o investice za víc než miliardu korun. V jiném objektu v areálu kasáren by mělo vzniknout technické muzeum.

Jak dlouho ale budou nové budovy sousedit s ruinami, nikdo neví. Soudní bitva o pozemky se totiž může protáhnout i na několik let.