V Jablonci nad Nisou se šíří žloutenka, hygienici zdroj nákazy zatím neznají

Události v regionech: Žloutenka v Jablonci nad Nisou (zdroj: ČT24)

V Jablonci nad Nisou se šíří žloutenka. Od druhé polovina srpna onemocnělo ve městě už 24 lidí. Nebývale vysoký počet nakažených překvapil i hygieniky. Ti se teď snaží zjistit, odkud se nákaza začala šířit.

Podle mluvčí Krajské nemocnice Liberec Barbory Silné hospitalizovali na infekčním oddělení nejvíc pacientů se žloutenkou v říjnu, devatenáct. „Od začátku září jich bylo celkem 27," dodala s tím, že jde o počty pacientů za celý Liberecký kraj.

Alarmující je situace hlavně v Jablonci nad Nisou – tam evidují během necelých dvou měsíců už 24 pacientů. „V tuto chvíli víme, že se pacienti nenakazili úzkým kontaktem, to znamená, že to nejsou osoby, které by se například potkaly," uvedla epidemioložka krajské hygienické stanice Jana Prattingerová.

Jedna z pacientek jako teoretickou možnost místa nakažení označila trh, kde nakupovala ovoce. Všichni nemocní žloutenkou musí vyplnit podrobný dotazník. Tam například uvádějí, kde nejčastěji nakupovali, jaký druh ovoce a jestli omývají zeleninu. 

Transfuzní stanice přestala dárcům z Jablonce nad Nisou odebírat krev

Na zvýšený počet pacientů se žloutenkou zareagovala liberecká transfuzní stanice, kde dočasně zastavili odběry krve od jabloneckých dárců.

Mezi pacienty jsou studenti i dospělí, nejmladšímu je čtrnáct let. „V současné době jsme obdrželi pouze informaci od krajské hygienické stanice o výskytu onemocnění, nicméně žádná opatření v této souvislosti přijímat zatím nebudeme," uvedla mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová. Všechny školy a školky v Jablonci nad Nisou tak fungují bez omezení.

První příznaky žloutenky jsou celkem nenápadné - žluté bělmo, únava a bolest vpravo pod žebry. K lékaři pacienty přivede většinou až tmavá moč a světlá stolice. Nejlepší prevencí je důsledné mytí rukou.

  • Žloutenka (latinsky icterus) je patologický stav, který se klinicky projevuje zežloutnutím kůže, očního bělma, sliznic i ostatních tkání. To je způsobeno zvýšenou koncentrací žlutého žlučového barviva bilirubinu v krevní plazmě.
  • Nesprávně se termín žloutenka používá jako označení pro virové záněty jater, hepatitidy, u nichž je hlavním symptomem. Vyskytuje se však i u dalších nemocí, například u významného podílu případů žluté zimnice, kteréžto nemoci dal jméno.