Jednoho z vlků Máchova kraje někdo usmrtil

Jednoho z vlků, který žil v CHKO Kokořínsko – Máchův kraj, někdo zřejmě usmtil. Byl nalezený v lese nedaleko obce Brenná. Zvíře bylo silně zakrvácené a další krvavé stopy byly i kolem něj, nezahynulo tak přirozenou smrtí. Protože jde o kriticky ohroženého živočicha, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) o případu informovala policii. Případnému pachateli by za umsrcení zvířete hrozil až tříletý trest.

Mrtvé zvíře objevil v úterý houbař, který je zároveň myslivec. Při pochůzce lesem ucítil silný zápach mršiny a přibližně dvě stě metrů od cesty našel zvíře, které bylo ve stádiu značného rozkladu. Na místo proto přijeli vedle ochranářů a policie i zoologové, kteří měli potvrdit, nebo vyvrátit, zda jde skutečně o vlka, nebo křížence psa.  

Všichni se později shodli na tom, že podle stavby těla, velikosti končetin a dalších znaků jde skutečně o vlka. V Ralsku od loňska žije pětičlenná smečka. Zda je mrtvé zvíře jejím členem, nebo jde o migrujícího vlka, potvrdí až vzorky DNA. 

V Ralsku někdo usmrtil vlka (zdroj: ČT24)

Zatím není jasné, jakým způsobem vlk zemřel. Podle vedoucího Správy CHKO Kokořínsko –Máchův kraj Ladislava Pořízka přicházejí v úvahu tři příčiny smrti – zastřelení, srážka s autem či konflikt s jiným zvířetem. Více informací by měla přinést nařízená pitva. Vyšetřování ale může zkomplikovat to, že mršina ležela v lese minimálně týden a i kvůli teplému počasí tak byla v pokročilém rozkladu. 

Vlci pomáhají regulovat přemnoženou zvěř

Výskyt vlků v bývalém vojenském prostoru Ralsko potvrdily fotopasti poprvé loni na jaře. Páru šelem, které přišly z oblasti Lužice, se zde narodila mláďata. Šlo o první doložené rozmnožování vlků v Čechách po více než sto letech. Vlci byli v českých zemích vystříleni koncem 19. století, znovu se začali vracet až v posledních letech ze sousedního Slovenska, Polska a Německa.

„Jsou pro krajinu důležití. Jsou výborní lovci, a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce, kteří nadměrným okusem ničí v lesích mladé stromky. Za případné škody, které by vlci způsobili na domácím zvířectvu, mají hospodáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci,“ uvedl ředitel AOPK František Pelc.

Letos Liberecký kraj zaplatil šest tisíc korun jako odškodné za ovci, kterou loni u Doks na Českolipsku vlci roztrhali.