Gripeny i vrtulníky, Pardubice nečeká klidný podzim

Obyvatelé Pardubic a okolí se obávají nesnesitelné hlukové zátěže z vojenských vrtulníků a stíhaček. Souběžně totiž začíná výcvik zahraničních pilotů a z Čáslavi se na pardubické letiště přestěhují i gripeny. Mezi nejzasaženější části města bude patřit pardubická Dukla, Svítkov a Popkovice. „Můžeme očekávat zvýšenou nevoli občanů, kteří budou posílat stížnosti jak k nám na městský úřad, tak na magistrát,“ řekl starosta Svítkova Petr Králíček. Radnice už proto začala vyjednávat o kompenzacích za hluk.

Na pardubickém vojenském letišti bude v příštích týdnech pořádně rušno. Nad plochou se budou střídat stíhačky s vrtulníky. V Čáslavi totiž začíná oprava řídící věže a provozních ploch a gripeny tak budou létat z Pardubic, a to ve dne v noci, v rámci střežení vzdušného prostoru. Letouny Gripen, konkrétně 6 kusů, se přesune na záložní letiště do Pardubic v termínu od 25. září do 12. října,“ řekl mluvčí základny taktického letectva v Čáslavi Tomáš Maruščák.

Pardubice nečeká klidný podzim (zdroj: ČT24)

Mezitím začne roční výcvik zahraničních pilotů vrtulníků a právě hluk z vrtulníků lidem vadí nejvíce. Radnice proto žádá po Leteckých opravnách Malešice, které výcvik zajišťují, finanční kompenzace. „Vnímám to jako dobrý krok ze strany společnosti LOM, která ho dělat nemusela,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát (ANO).

Peníze chce radnice poskytnout částem města, zasaženým hlukem, na rozvoj sportu, nebo třeba na opravu chodníků. Ovšem tamní obyvatelé se shodují na tom, že klid jim nikdo nevrátí.