Prezident na Zemi živitelce podpořil kompenzace zemědělcům kvůli suchu

Prezident Miloš Zeman podpořil kompenzace zemědělcům kvůli důsledkům letošního extrémního sucha. Řekl to v Českých Budějovicích při zahájení výstavy Země živitelka. Podle prezidenta je taky důležité zadržet vodu v krajině - například tím, že se obnoví staré rybníky.

Letošní sucho a jeho dopady jsou na Zemi živitelce často skloňovaná témata. Očekávají se totiž nižší výnosy například chmele či kukuřice a brambor. Počasí naopak přálo obilovinám. 

„Říká se nám, že jsme střecha Evropy. Ale ta střecha většinou nemá okapy a nemá ani sudy, na dešťovou vodu,“ řekl prezident při zahájení agrosalonu. Podle něj bychom se měli snažit zadržet vodu v krajině a z letošního sucha se poučit. Zeman navrhuje obnovit na méně úrodné zemědělské půdě staré rybníky. Připomněl totiž, že v minulosti jich u nás bylo bylo třikrát víc než teď.

Prezident na Zemi živitelce
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Prezident taky podpořil kompenzace pro zemědělce, jejichž úroda byla suchem poškozena. Kompenzace by ale musela projednat vláda. Zeman připomněl, že Česká republika má u Evropské komise notifikovaný program, díky kterému může stát poskytnout do konce roku 2020 zemědělcům až 12,25 miliardy korun. „Napřed chceme vyčerpat všechny možnosti na evropské úrovni a potom brát peníze z národního rozpočtu,“ řekl prezident.

Ministr zemědělství navrhuje kvůli mléčné krizi upravit intervenční mechanismy

Dalším tématem probíraným na Zemi živitelce je mléčná krize, které Česko čelí kvůli nadprodukci i ruskému embargu. Doplácejí na to jak mlékárny, tak farmáři. 

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zemědělce na agrosalonu informoval, že ve středu o mléčné krizi jednala Visegrádská čtyřka spolu se 4 dalšími státy EU. Ministři zemědělství všech zemí Evropské unie budou situaci probírat 7. září a Jurečka chce po Evropské komisi jasný recept, jak krizi vyřešit.

„Chceme především upravit intervenční mechanismy, aby když se cena propadá, aby se zboží případně i odkoupilo, a třeba za rok, až trh zase poroste, se zboží odprodalo,“ řekl Jurečka. V minulosti byl podle něj tento mechanismus použit už několikrát, naposledy v roce 2000 u obilovin.

Podle prezidenta Miloše Zemana je třeba oživit odbyt a zrušit sankce  jak ze strany Evropské unie, tak ze strany Ruské federace. Jeho předchůdce Václav Klaus, který se zahájení Země živitelky taky účastnil, by se tvrdě bránil proti subvencovanému mléku a subvencovaným mléčným výrobkům z ciziny.

Klesající cena mléka trápí zemědělce
Zdroj: ČTK/DPA/Roland Weihrauch

Ministr Jurečka na agrosalonu připomněl připravované dotace, které budou zaměřeny na vyšší kvalitu u producentů a zpracovatelů mléka. V září se kromě toho podle něj spouští další kolo z operačního programu Program rozvoje venkova, kde je na zemědělství a potravinářství vyčleněno 5 miliard. 

Ukazuje se, že když dojde ke vztahovým problémům mezi zeměmi, stávají se potravinářské komodity formou nátlaku.
Milan Štěch
předseda Senátu

Jídlo jako součást kultury

Bývalý prezident Václav Klaus i současná hlava státu Miloš Zeman na Zemi živitelce české občany nabádali, aby konzumovali české potraviny a v regálech třeba místo po francouzském sýru sáhli po tom českém.  

Podle Miloše Zemana je jídlo součástí kultury - což je samozřejmé třeba u Francouzů: „My jako bychom se za českou kuchyni styděli. Tváříme se šťastně, když pojídáme některé odpornosti ze zahraničních kuchyní,“ konstatoval prezident a dodal, že kdo dobře jí, je kulturní člověk.

Miloš Zeman, Ondřej Slanina a Filip Sajler na Zemi Živitelce
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Václav Klaus zemědělcům a potravinářům na Zemi živitelce popřál, aby se jim vláda co nejméně pletla do práce.

Traktory, krávy i rybářské pruty

Země živitelka je největší průřezový agrosalon v zemi. Není specializovaná na konkrétní odvětví, ale k vidění tam je skoro vše pro rostlinnou i živočišnou výrobu. Zastoupena je zemědělská technika, potravinářství, ale třeba i myslivost a rybářství.

  • Letošního 42. ročníku se účastní dohromady 468 vystavovatelů nejen z České republiky, ale třeba i z Německa, Rakouska nebo Finska či Japonska.

Potravinářská část výstavy ukazuje například oceněné výrobky regionálních producentů, představuje i národní značku kvality Klasa. Návštěvníky čekají prodejní stánky i ochutnávky potravin. Největší akci tohoto druhu v zemi tradičně navštěvují desítky tisíc lidí.

Každý den má na Zemi živitelce konkrétní zaměření. Čtvrtek patří českým pekařům a cukrářům, v pátek bude den venkova. Sobota, kdy bývá návštěvnost nejvyšší, patří národním dožínkám. Země živitelka potrvá do úterý.