Nejstarší zubr z Ralska musí ze stáda

V Ralsku na Českolipsku řeší, co udělají s nejstarším zubrem ve stádu. Ten musí ještě letos skupinu zvířat opustit. Hrozí totiž, že by se rozmnožoval se svými potomky. Příbuzenská plemenitba by měla za následek degeneraci zubrů a jejich větší náchylnost k nemocem.

Pedro váží 900 kilogramů, je mu osm let a zplodil 13 mláďat. Jeho další osud je ale nejasný. V Ralsku se teď snaží najít jinou lokalitu, která by byla pro zubry vhodná. Společně s nejstarším samcem totiž chtějí od stáda oddělit ještě jednoho býka, který je jeho potomkem.

Čeští odborníci konzultují situaci s polskými zoology. Právě z Polska pochází základ stáda, které teď žije v oplocené oboře Židlov na ploše 40 kilometrů čtverečních - a nemá tam žádného přirozeného nepřítele.

Samci v přírodě musí o pozici ve stádě bojovat

Podle ředitele liberecké zoo Davida Nejedly funguje v přírodě selekční tlak: „Samci musí bojovat o své postavení ve stádě. V určitém období musí od stáda pryč,“ konstatoval.

Od roku 2011, kdy v Ralsku Vojenské lesy a statky s chovem zubrů začaly, se původně pětihlavé stádo rozrostlo na 21 kusů. Poslední čtyři telata se narodila o víkendu.

Pokud by chovatelé dopustili takzvanou příbuzenskou plemenitbu, došlo by k degeneraci chovu. Zubři by byli více náchylní k různým chorobám a ztráceli by na hmotnosti. Jinak plachá zvířata by se taky mohla stát agresivními.

Pedro by mohl žít třeba v Bělorusku, Litvě nebo Polsku

Situaci musí v Ralsku vyřešit co nejdříve. Miloslav Zikmund z Vojenských lesů a statků v Mimoni konstatoval, že možnou variantou je zubra odchytit a převézt do jiného chovu. V úvahu připadá kromě České republiky Slovensko, Polsko, Rusko, Bělorusko, Ukrajina a Litva – tedy oblasti, kde bělověžská linie zubra žije.

V krajním případě hrozí, že by býk musel být utracen. Takový postup by ovšem muselo schválit ministerstvo životního prostředí. Ředitelka odboru druhové ochrany tohoto ministerstva Veronika Vilímková k tomu uvedla, že usmrcení je možné pouze tehdy, hrozí-li závažné ohrožení života a bezpečnosti osob.

V ideálním případě by se měl zubr z obory v Ralsku přestěhovat ještě letos.

  • Zubr (Bison bonasus), někdy též zubr evropský či bizon evropský, je zvíře z čeledi turovitých (Bovidae). Společně s bizonem americkým (B. bison) jsou jedinými dvěma žijícími zástupci rodu bizon (Bison). Zubr je menší než bizon. Samec je 290 cm dlouhý, váží 530–920 kg, kohoutková výška je 180–195 cm. Samice je téměř o polovinu menší, váží 320‒540 kg. Zubr se vzhledově velmi podobá bizonovi. Má světle až tmavě hnědou srst. Líná na jaře. Zubr je největší volně žijící přežvýkavec v Evropě.