Teplé počasí vysušilo přítok k Pramenům Vltavy u Kvildy

Častý cíl turistů poblíž šumavské Kvildy a symbolické místo Vltavy je v ohrožení. Kvůli dlouhodobému nedostatku srážek vyschnul přítok k Pramenům Vltavy. V místě zůstává studánka, ale i z ní se postupně ztrácí voda.

Pokud ještě sucho nějakou dobu potrvá, ztratí Kvilda podle svého starosty Václava Vostradovského jednu z velmi vzácných lokalit. Několik pramenů jiných říček a potoků už v minulosti na Šumavě vyschlo, nyní se ale hrozba týká i Pramenů Vltavy. Tak katastrofická situace nebyla ani v poválečném období, kdy tehdejší Československo zasáhly extrémně horká a suchá léta.

Vltava má ve svém počátku řadu přítoků, které ji zásobují vodou. Vysušení přítoku u Kvildy by tak neznamenalo ohrožení pro samotnou řeku. „Neztratili bychom řeku, ale ztratili bychom místo, které je podle mě naprostým symbolem,“ uvedl starosta.

Záběr z roku 2010 na pramen Vltavy na východním úpatí Černé hory
Zdroj: Mlch Petr/ČTK

V uschlých lesích je teplota mnohem vyšší

Podle Vostradovského má prý vliv i to, že lesy nad Prameny Vltavy jsou uschlé. Způsobil to především orkán Kyril z roku 2007 a následný exodus kůrovce, kdy se v zasažených lesích po rozhodnutí tehdejšího vedení ministerstva životního prostředí nekácelo.

Celá Černá hora je propojena jednotlivými prameny a potůčky, které se však ztrácejí. Voda zůstává jen v té kamenné studánce, kterou považujeme symbolicky za Prameny Vltavy. Ale teď do ní nepramení žádný přítok.
Václav Vostradovský
starosta Kvildy

Situaci mají potvrzovat i vědecké výzkumy. „Teplota v takzvaných zelených lesech u Pramenů Vltavy se v těchto dnech pohybuje kolem 30 stupňů Celsia. Teplota v uschlých lesech však v těchto dnech ve stejných místech dosahuje až 65 stupňů,“ řekl starosta Kvildy.

K Pramenům Vltavy vede turistická a cyklistická trasa a v zimě stopy pro běžecké lyžování. Nachází se zhruba sedm kilometrů od Kvildy.