Konec vleklé kauzy: Bývalý šéf liberecké policie dostal za korupci podmínku

Odvolací soud potvrdil pro bývalého ředitele liberecké policie Miroslava Dvořáka podmíněný trest: za korupci a porušení služebních povinností ho potrestal dvěma lety vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Zároveň mu vyslovil zákaz činnosti u policie a ve státní správě na šest let. Pravomocný verdikt tak v této kauze padl po téměř pěti letech - jde o souhrnný trest.

Trest dostal Dvořák hlavně za korupci, která souvisela s dopravním projektem zaměřeným na zvýšení bezpečnosti u škol. Bývalý okresní ředitel policie si podle obžaloby řekl na začátku roku 2009 o úplatek nejméně 250 tisíc korun a hrozil, že jinak projekt zastaví.

Podle předsedy odvolacího senátu Jiřího Malinovského jeho vinu jednoznačně prokazují odposlechy. Námitky Dvořáka, že odposlechy byly zmanipulované a hovory upravené, neuznal. Dvořák byl potrestán i za zneužívání pracovníků údržby při stavebních pracích pro soukromé účely.

Podmínku uložil odvolací soud Dvořákovi hlavně s ohledem na dobu, která už od skutku uplynula. Zamítl tak odvolání státního zástupce Radima Kadlčka, který požadoval přísnější trest. "Jsem zklamán především z celkové délky trestního řízení, zejména v té části před soudem," uvedl Kadlček. Pět let soudních líčení je podle něj příliš dlouhá doba. "Obzvláště, když senát dnes konstatoval, že odstup od spáchání trestné činnosti zásadně ovlivnil délku trestu," dodal. Dvořákovi totiž hrozilo až osm let vězení.

V případu byl obžalován i Dvořákův podřízený - bývalý vedoucí oddělení obecné kriminality v Liberci Miroslav Kučera, který se údajně podílel na zjišťování telefonních čísel pro soukromé účely. Toho soud zprostil obžaloby. "Nebyla prokázána subjektivní stránka," uvedl Malinovský. Z důkazů podle něj nebylo zřejmé, zda věděl, že nejde o služební úkony.