Jizerské hory zavedou svou měnu, podpoří místní podnikatele

Osvědčený model lokální měny z Velké Británie nebo Německa chtějí zavést v Jizerských horách. Na podzim by se tak na Liberecku nebo Jablonecku platilo vedle české koruny i „Jizerskou korunou“. Cílem je sdružit drobné obchodníky a zajistit, aby turisté utráceli právě u nich a peníze neodcházely prostřednictvím celonárodních nebo nadnárodních řetězců pryč.

Tiskárny zatím potřeba nebudou, peněžní systém nebude mít podobu mincí a bankovek, ale zatím se představí v elektronické verzi. Jednoduchý platební systém tak bude využitelný pomocí jakéhokoliv telefonu. Každý zapojený podnik bude mít svůj kód, spolu se kterým se zadá požadovaná částka a odešle se.

První zájem u desítek obchodníků, potřeba je několik tisíc

Autorem nové měny je Jiří Ibl z Jizerského klubu, který tvrdí, že projekt je momentálně zajímavý hlavně v souvislosti s prodejci, kteří vůbec nepřijímají platební karty. „Opravdu malinké obchody, kavárny a i řemeslníci," vysvětlil Ibl. Lokální měna už dokázala vzbudit zájem několika desítek podnikatelů.

Aby byl projekt životaschopný, muselo by „Jizerskou korunou“ začít platit zhruba pět tisíc lidí. Připojí se třeba liberecká komunitní zahrada a uplatnění najde i v kavárně v kině Varšava. Podle Petra Hubáčka ze spolku Zachraňme kino Varšava je v projektu důležitý prvek podpory sociokulturní sféry. Ibl dodává, že má měna ukázat jak zdejším obyvatelům, tak i turistům, co je místní a co tak prospívá okolí.

Jizerské hory napodobí Brixtonskou libru, budou mít lokální měnu (zdroj: ČT24)

Stovky lokálních měn našly uplatnění v Německu

Podobně Brixtonská libra, která se stala inspirací, má na předměstí Londýna podporovat nákupy u místních prodejců a ne třeba v řetězcích. „Třeba v Německu funguje podobných měn zhruba tři sta a ukazuje se, že mohou být užitečným doplňkem těch legálních platidel, jako je česká koruna," doplnil hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Nejprve se tedy začne s elektronickými transakcemi, ale jizerská měna by nemusela skončit pouze u této podoby. Pokud se říjnový nástup povede, později by se měla dostat i na papír, aby si turisté z Jizerských hor mohli třeba odvézt i suvenýr.