Vedle zubrů i geopark. S proměnou Ralska pomohou Švýcaři

Změny v Ralsku: Nové stezky a lákadlo zaniklých vesnic (zdroj: ČT24)

Na rozvoji Geoparku Ralsko, přírodní rezervace v někdejším vojenském prostoru, se budou podílet experti ze Švýcarska. Oblast už nyní získává věhlas díky početnému stádu zubrů, podle koordinátorky celého projektu Petry Černouškové je cílem proměnit Ralsko v krajinu citlivé turistiky.

Koncept geoparků vznikl na začátku milénia a sdružuje přírodní lokality, které nabízejí významné svědectví o geologickém vývoji planety Země. Těší se i podpoře UNESCO a zdaleka nekončí u podívané pro fanoušky geologie. Prim sice mohou hrát skalní města, cílem geoparků je ale ochránit celistvost krajiny. Mezi české geoparky tak patří oblasti se zachovalou přírodou a minimem infrastruktury.

V Česku už v tuto chvíli existuje pět geoparků, namátkou okolí Blaníku a Český ráj, Ralsko se řadí mezi jejich čekatele. Přírodu se zde podařilo ochránit díky existenci vojenského prostoru do začátku 90. let, oblast má zároveň bohatou historii. Centrální část Ralska, Kuřívody, založil Přemysl Otakar II. jako královské město na území bezdězského panství. Osídlení tady však bylo už v mladší době kamenné.

Skalní brána v Ralsku
Zdroj: Jiří Vackář/Wikipedia

„Geopark Ralsko má značný potenciál pro rozvoj šetrného cestovního ruchu, má šanci stát se motorem ekonomického rozvoje regionu,“ uvedl Ulf Zimmermann z švýcarské univerzity v Rappeswillu.

Právě ve Švýcarsku hledají lidé z projektu ralského geoparku inspiraci a s dalším rozvojem regionu jim budou pomáhat odborníci spjatí s jediným švýcarským geoparkem Sardona. Pomohou při tvorbě koncepce a poradí, jak do geoparku zapojit místní obyvatele. V Sardoně například turisty provádí zhruba 50 průvodců z řad místního obyvatelstva. To by podle Černouškové mohlo fungovat i v Ralsku. „Je tady dost lidí, kteří se zajímají o oblast historie, geologie nebo zaniklé obce,“ uvedla.

Za turistikou a za zubry

Letos vznikla v Ralsku první značená turistická stezka, která region napojuje na hrad Bezděz. Pěší stezka vede z gotického hradu do Hradčan a Kuřívod přes geologicky zajímavé Bukové hory a částečně také po staré Rečkovské lesní dráze. Do konce roku by měly přibýt i informační tabule.

Obdobná stezka by letos nebo příští rok měla napojit Hamerský okruh přes vrchol Šibenice na Stráž pod Ralskem. V budoucnu by v oblasti měla vzniknout celá síť značených pěších a cyklistických tras. Vylepšit potřebuje i zázemí pro návštěvníky, chybí ubytování i restaurace.

Lákadlem Ralska může být také stádo zubrů v oboře Židlov, které stále spadá pod Vojenské lesy a statky. Na rozdíl od jiných míst v Česku zde navíc návštěvník nenajde zubry za plotem, ale může se s nimi setkat ve volné krajině.

Zubři v ralské oboře Židlov
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK