Češi pomáhají Africe. Tamní plevel mění na papír

Výroba papíru z vodního hyacintu: nesmysl? Kdepak, nový nápad, který proměňuje papírna ve Zdislavě na Liberecku v realitu. Ekologický způsob výroby pomůže Afričanům založit vlastní papírnu u Viktoriina jezera, které zmíněnou rostlinou zarůstá. Čeští vynálezci také natočili video, které pomůže tamním obyvatelům naučit se papír vyrábět.

Čeští papírníci pomáhají Africe (zdroj: ČT24)

Díky jednomu kilu rostliny je možné vyrobit až sto listů papíru o velikosti A4. Afričané by tak mohli obrátit ekologickou katastrofu jezera, v němž flóra brání rybolovu, ve výhodu. Založení papíren by nejen uvolnilo jezero, ale zaměstnalo také několik místních.

První usnadnění? Místo plynu se může použít slunce, druhé zjednodušení spočívá v nahrazení elektřiny lidskou silou. „Standardně se hmota po vaření mele na papírenském mlýnku, ale my jsme se chtěli vyhnout použití elektřiny, takže jsme sáhli po staré japonské metodě ze šestého století, kdy se hmota rozbíjí dřevěnými palicemi,“ přiblížil český papírník Michal Gorec.

U kádě s papírovou kaší stál na konci června keňský vyslanec pro rozvojové projekty, který se jako první Keňan učil základy řemeslné výroby papíru. České cestovatele dále napadlo vyrábět z nich lampy pro střední keňskou třídu.

Pokud se malé papírny v Keni otevřou, finanční příjem udrží místní obyvatele ve vesnicích, kde se narodili. Právě chudoba je totiž nutí stěhovat se do městských slumů. Ve Zdislavě u Liberce právě shánějí peníze, aby mohli do deset a půl tisíce kilometrů vzdálené země vyjet. Pak začnou Keňany učit vyrábět papír osobně.