Našly se antény, které pomáhaly domluvě atentátu na Heydricha

Pardubice – Celých 72 let se na půdě jednoho domu v Lázních Bohdaneč nacházel vzácný artefakt z druhé světové války. Jde o antény, s jejichž využitím mohl radiotelegrafista skupiny Silver A Jiří Potůček komunikovat s Londýnem a pomoci tak naplánovat atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.

V Pardubicích se vzpomínalo na skupinu Silver A (zdroj: ČT24)

Antény přitom zůstaly v domě, odkud Potůček komunikoval s londýnskou skupinou. Potůček tu bydlel u rodiny Hrabovy, která se pravděpodobně domnívala, že vysílal z bytu v prvním patře. Půdu proto neprohledalo ani gestapo, a tak mohly antény zůstat v bezpečí. O nálezu informoval současný majitel domu Adolf Vondrka. „Potůček z tohoto místa odvysílal souhrnně 24 hodin. Antény jsem našel loni v srpnu, nikdo na půdu nechodil, nebyla tam zavedená elektřina. Se zveřejněním jsem váhal, protože jsem si chtěl být jistý, že se jedná o krátkovlnné antény k vysílačce z druhé světové války. Expertiza to potvrdila,“ prohlásil Vondrka.

Vondrka prezentoval svůj nález na dnešním setkání v Pardubicích věnovaném výsadku Silver A. Její členové byli vysazeni spolu se skupinami Anthropoid a Silver B na české území na konci roku 1941. Silver A měl za úkol koordinovat domácí odboj, vybudovat zpravodajskou síť a udržovat linku s Londýnem. Antény, které přitom používal Potůček, pak představují i jediný dochovaný originál z radiosoupravy Libuše. „Antény mají velkou cenu pro další bádání, způsob vinutí koncovek je specifický a pravděpodobně půjde prokázat, jestli byly zhotoveny v Londýně před výsadkem, nebo jestli je někdo dělal následně v Čechách, třeba někdo z Telegrafie v Pardubicích,“ řekl Vondrka.

Potůček s Londýnem udržoval spojení přes pět měsíců. Atentát na Heydricha provedli členové výsadku Anthropoid 27. května 1942 a členové Silver A pomáhali s jeho přípravou. Po atentátu kontaktoval Potůček zahraniční spojku ještě v červnu po vypálení osady Ležáky. Kromě Bohdanče používal Potůček k vysílání ještě lokality u lomu Hluboká u Dachova a v Bohdašíně u Červeného Kostelce. Po atentátu na Heydricha se ukrýval u sedláka v obci Končiny u Červeného Kostelce. Při zátahu gestapa se mu podařilo z obklíčení prostřílet a utéci. Poté se neúspěšně pokusil najít úkryt. Vyčerpaný usnul 2. července 1942 v lesíku poblíž Pardubic, kde ho zastřelil český četník.