Pardubická ČSSD vyzvala svého náměstka k rezignaci

Náměstek pardubického primátora za ČSSD Jakub Rychtecký se sešel a jednal s účastnicí výběrového řízení. Toto nestandardní jednání mělo poškodit jméno sociální demokracie, a tak ho pardubický klub ČSSD vyzval, aby rezignoval na všechny své funkce.

Jakub Rychtecký byl předsedou výběrové komise a soukromě se sešel s jednou z uchazeček ve výběrovém řízení na místo ředitele Kulturního centra. Žena si rozhovor nahrála a poskytla médiím. Náměstek jí navrhoval pozici vedoucí produkce, podle něj se na to hodila lépe než do vedení organizace. „Vnímám své jednání jako nešťastné, jako nováčkovskou chybu. Této schůzky lituji,“ uvedl před časem Rychtecký.

„Interní audit proběhl, nebyly formální chyby s organizací výběrového řízení, nám spíš vadí nestandardní projev scházet se s účastníky výběrového řízení a jednat s nimi. O jeho (Rychteckého) nástupci budeme teprve jednat,“ uvedl předseda klubu zastupitelů ČSSD Vladimír Ninger. Rychtecký se k výzvě zatím nevyjádřil. Nyní zastává funkci náměstka, je v městské radě a zastupitelstvu. Pokud neodstoupí, rozhodovat bude zastupitelstvo. Předcházet mu bude koaliční jednání. Primátora Martina Charváta (ANO) rozhodnutí ČSSD překvapilo.

Kulturní centrum je příspěvkovou organizací města s rozpočtem zhruba 18 milionů korun. Spravuje Kulturní dům Dubina a Hronovická, má na starosti informační centrum, Galerii města Pardubic, Galerii Mázhaus, pořádá dožínky či adventní trhy. Předchozí ředitelka Romana Vojířová loni v říjnu rezignovala, protože ji policie vyšetřuje pro podezření ze zpronevěry.

Výzva k rezignaci ve Středočeském kraji

K rezignaci vyzvali i v sousedním kraji, a to náměstka hejtmana Jiřího Peřinu (ČSSD). V tomto případě ale požaduje odstoupení opoziční klub TOP 09 a STAN a jde jim o to, aby složil funkci starosty Hořovic a více se věnoval svému úseku krajského hospodaření. Věslav Michalik (za TOP 09 a STAN) poukázal na nesrovnalosti, které odhalil audit ministerstva financí ve vedení krajského účetnictví a hospodaření za loňský rok. Peřina výzvu odmítl, nedostatky jsou podle něj víceméně evidenčního charakteru. „Neporušuji zákon a nemám pocit, že bych to nezvládal,“ řekl Peřina.

Středočeský náměstek Jiří Peřina (ČSSD)
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Michalik uvedl, že účetnictví kraje není průkazné a objevily se mimo jiné problémy s inventarizací majetku nebo přejímáním záruk, které neschválilo zastupitelstvo, ale jen rada. Podotkl, že u tak velké organizace, jako je kraj, se vždy drobná pochybení najdou. „Jsou tam ale i pochybení, která svědčí o tom, že se problematice nikdo nevěnuje,“ soudí. Podle něj se opakují problémy, na něž ministerstvo upozorňovalo už v předchozích zprávách a které se kraj zavázal odstranit. Zjištěné nedostatky v inventarizaci majetku jsou podle Peřiny ale nepatrné proti těm, které by odhalil podobný přezkum v době, kdy byla ve vedení kraje pravice.

Podobný názor má i předseda krajského kontrolního výboru Jan Skopeček (ODS), který je zároveň hořovickým zastupitelem. Peřina by se podle něj měl krajským financím věnovat každý den od rána do večera, protože jde o nejnáročnější oblast, za niž může být vůbec radní zodpovědný.