Václavské náměstí čeká na rekonstrukci již deset let, dočká se jen napůl

Praha – Po letech odkladů se Praha znovu vrací k návrhu na přestavbu Václavského náměstí. Projekt má připravený již deset let, stále ale nemá stavební povolení. Alespoň v dolní části náměstí by ale mohla rekonstrukce začít do dvou let. Jiné to je nahoře, kde je navržená tramvajová trať, se kterou ale město již nepočítá.

Václavské náměstí čeká rekonstrukce (již 10 let) (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce Václavského náměstí je jedním z pražských „evergreenů“. Návrh, jak by měl jeden z nejvýznamnějších prostorů města vypadat, existuje již deset let. Jeho naplnění se ale blíží jenom velmi pomalu, přípravu provázela řada sporů. Navíce nakonec proběhne přestavba prostoru po částech, první přijde na řadu již zklidněná spodní část, teprve později i horní polovina.

Rekonstrukce dolní části již za rok?

„Rozšíří se chodníky, přibude druhá strana stromořadí a střední pás. Křoviny nahradí dlažba a pobytový prostor,“ popsal navrženou novou podobu dolní části Václavského náměstí architekt Petr Kučera. Dnes sice v této části náměstí auta již nejezdí, nejde ale o skutečnou pěší zónu – je jasně patrné, kde je chodník a kde vozovka a lidé raději zůstávají na úzkém chodníku. Na vyprázdněnou silnici se tak posunuly především předzahrádky restaurací. Za účelný nepovažují architekti ani zelený středový pás. „Brání příčným vazbám náměstí,“ poznamenal Petr Kučera.

Vizualizace rekonstrukce dolní části
Zdroj: ČT24

Dolní část náměstí by se mohla dočkat dlouho očekávané rekonstrukce již brzy, magistrát očekává, že do roka by mohl mít stavební povolení a do dvou let mít vysoutěženého dodavatele. „Spodní část by se mohla vejít zhruba do 200 milionů korun,“ nastínil rozsah investice městský radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL).

Horní polovina náměstí bude bez tramvají

Jaký bude osud rušné horní části Václavského náměstí, je však mnohem méně jasné. Původní projekt totiž počítal s návratem tramvají do úseku od Vinohradské k Vodičkově a Jindřišské. To však odmítla Praha 1, která prosadila přesměrování plánované tramvajové trati do Washingtonovy a dále Vrchlického sady kolem haly hlavního nádraží. Přesměrování již schválilo i vedení města a městská část nyní trvá na tom, aby architekti prostor překreslili. „Já se domnívám, že horní část musí projít novým připomínkovým řízením a novým projektem,“ řekl starosta Oldřich Lomecký (TOP 09).

Rekonstrukce horní části Václavského náměstí tak není na pořadu dne a v nejbližších letech se to pravděpodobně nezmění. Ostatně i v prohlášení současné pražské rady je uvedeno pouze zahájení přestavby spodní části.