Zákaz nočního kotvení zřejmě zmizí, ale až příští rok

Praha - Zákaz nočního kotvení malých plavidel mimo vyznačená kotviště zřejmě zmizí, ale až v příštím roce, uvedl zástupce petičního výboru za zrušení zákazu Tomáš Kruška po jednání na ministerstvu dopravy. Petici ke zrušení zákazu podepsalo 4160 lidí. Do vyhlášky se dostalo ustanovení, podle kterého nesmí malá a rekreační plavidla po západu slunce kotvit mimo k tomu určená místa. Zákaz se týká prakticky celé vltavské kaskády až po Slapy a všech ostatních řek vyjma Labe.

Důvodem má být bezpečnost například při nočním kolísání vodní hladiny v nádržích nebo při tání ledu. Dosud mohla plavidla kotvit po dobu do 24 hodin kdekoliv, kde to nebylo vysloveně zakázané. Veřejných stání nebo kotvišť je přitom nedostatek a vybudování jednoho nového by stálo desítky až stovky tisíc korun. Proti zákazu se postavily tři hlavní organizace sdružující majitele malých plavidel, tedy Česká asociace námořního jachtingu, Český svaz jachtingu a Český svaz vodního motorismu.

Ministerstvo podle Krušky plavební vyhlášku znovu otevře a bude za účasti majitelů plavidel znovu jednat s dotčenými ministerstvy, jak úpravu zcela odstranit nebo změnit. „Petici jsme obdrželi a jednání bylo konstruktivní. Ministerstvo zemědělství i ministerstvo životního prostředí ve věci možné úpravy vyhlášky oslovíme,“ řekl Zdeněk Neusar z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

  • „Pro letošní sezonu se zřejmě vyhlášku změnit nepodaří. Dostali jsme ale neoficiální informaci, že říční policie i plavební správa budou ke kotvícím plavidlům přistupovat tolerantně,“ dodal Kruška.

Nová vyhláška od poloviny dubna zrušila dlouholetý zákaz nebo omezení motorové plavby na některých vodních plochách. V Česku je registrováno asi 15 000 rekreačních lodí a jejich počet se zvyšuje přibližně o 500 za rok.