Kamerový systém sám pozná ležícího člověka nebo auto v jednosměrce

Pardubice - Obraz s mnohem vyšším rozlišením a nově i snímání a monitorování zvuku na ulicích. To nabídne nový kamerový systém, který začne fungovat v Pardubicích. Dosavadní kamery totiž patří k nejstarším v republice a jsou na hranici životnosti. Nový systém rozpozná například předmět o velikosti krabičky od sirek. Kamery budou sloužit nejen strážníkům, ale i policistům a záchranářům.

Každou noc hlídkují v Pardubicích desítky strážníků přímo v ulicích. Nově jim v tom bude pomáhat i inteligentní kamerový systém. Operačního důstojníka sám upozorní například na podezřelou skupinu lidí nebo na člověka, který leží na ulici. 

Stávající kamerový systém, který Městská policie Pardubice provozuje, je ještě analogový - odpovídá standardu PAL, což je z dnešního pohledu už velmi nízké rozlišení. „Nový systém má rozlišení full HD, takže jsou vidět detaily,“ popsal Otomar Exner, zástupce dodavatele kamerového systému.

Nový kamerový systém

  • Přiblížení je možné až například na detail mobilního telefonu, který někdo drží v ruce
  • Kamera má optický zoom až 36x
  • Systém umožňuje následné elektronické zoomování a výřez z obrázku
  • Systém inteligentního vyhledávání automaticky identifikuje shluk většího počtu lidí nebo osobu ležící na chodníku
  • Je možné sledovat odložené zavazadlo

Prostřednictvím nového systém tak bude možné lépe sledovat například rušení nočního klidu. Kamery totiž snímají i zvuk a budou vyhodnocovat jeho hlasitost. Stějně tak bude možné lépe monitorovat například vandalství a drobné krádeže, vysvětlila mluvčí Městské policie Pardubice Lenka Uskobová.

V první etapě nechá městská policie nainstalovat 25 kamer, postupem času jich bude až 80. Nový kamerový systém bude stát přibližně 25 milionů korun, uvedl mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek. Strážníci budou ulice během modernizace kamerového systému monitorovat z provizorních prostor. Celková rekonstrukce totiž čeká i jejich operační středisko.

Kamery samy poznají třeba auto v jednosměrce

Nové kamery budou pomáhat také při řízení dopravy ve městě. Měly by přispět k větší bezpečnosti a plynulosti provozu v Pardubicích. Inteligentní systém sám bude hlídat například vjezd do jednosměrné silnice a automaticky by vyhlásil poplach operačnímu důstojníkovi, pokud by tam nějaké auto v protisměru vjelo. Systém podle dodavatele technologie Otomara Exnera v některých případech bude umět i měřit rychlost. 

První digitální kamery začnou sloužit v centru města ještě letos. V roce 2016 už budou mít Pardubice zcela nový, plně funkční kamerový systém.

Nový kamerový systém v Pardubicích (zdroj: ČT24)