Místo Sibiře česká kotlina. Z Prahy vyjel Legiovlak

Replika legionářského vlaku vyráží na cestu po České republice. Dnes dojede do Mladé Boleslavi, do roku 2020 projede celou zemi a zavítá i na Slovensko. Jedenáct zrekonstruovaných vagonů představí život a boj československých legií na Transsibiřské magistrále během 1. světové války. Podívejte se na galerii:

Legiovlak je součástí projektu Legie 100, jímž Česká obec legionářská připomíná odkaz zakladatelů moderního československého státu. Replika vlaku, který na počátku 20. století brázdil ruskou Sibiř při bojích s bolševiky, sestává z jedenácti vagonů. Ty se snaží přiblížit jednotlivé části válečného života bojujících Čechoslováků.

Vedle „těplušky“, obytného vozu pro dvanáct až dvacet mužů, je součástí legiovlaku také štábní vagón (pojízdná kancléř pro velitele, písaře a účetní), sanitní vůz, kovářská dílna, prodejní vůz s kantýnou nebo plošinový vagon s obrněným vozidlem. Příští rok by se měl vlak rozšířit na konečný počet třinácti vagonů.

Podívejte se, jak se žije v Legiovlaku:

„V každém z vagonů je nainstalována výstava panelů a předmětů, které přibližují život a boj československých legionářů na Transsibiřské magistrále,“ poznamenal Jiří Charfreitag, tajemník projektu Legie 100. Návštěvníci se dozvědí podrobnosti ze života vojáků, prohlédnou si originální součásti výstroje a výzbroje i předměty legionářské každodennosti. Vybrané exponáty si bude možné i osahat, a to včetně některých zbraní. Legiovlak má stálou posádku v replikách legionářských stejnokrojů, kteří exkurze provedou jednotlivými vagony a odpoví na případné dotazy.

Svou pouť zahájil Legiovlak dnes na pražském hlavním nádraží, slavnostního odjezdu do Mladé Boleslavi se zúčastnil předseda vlády Bohuslav Sobotka i velvyslanec Slovenské republiky Petr Weiss. „V Mladé Boleslavi zahájíme výstavu zítra a potrvá jeden týden, poté se přesuneme do Liberce, kde budeme dalších čtrnáct dní a následovat budou další krajská města,“ informoval velitel vlaku Tomáš Gál; během letošního roku by měly vagony legionářů zavítat celkem do dvanácti měst.

Vstup do vlaku je zdarma, pro žáky základních a středních škol jsou připraveny i pracovní listy. Další informace zájemci naleznou na webu legiovlak.cz.