K jednání o dluzích za Opencard si Praha sestavila tým vyjednavačů

Praha - Pražští radní schválili sestavu týmu, který bude jednat se společností eMoneyServices (EMS) o Opencard. Má se zabývat hlavně dluhy města vůči firmě. EMS rozhodnutí vedení magistrátu přivítala. „Věříme, že se nám podaří najít východisko ze současné patové situace,“ uvedl mluvčí EMS Martin Opatrný. Karty by zřejmě měly fungovat ještě další dva roky. Několik měsíců ale mají cestující možnost výběru mezi Opencard a papírovými kupony.

Aktuální posudek, který si nechal magistrát zpracovat, označil projekt Opencard za nevýhodný a zastaralý a nedoporučil jeho pokračování. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) mluví o „rozvodovém řízení“ s EMS. Zástupci firmy si stěžovali, že s nimi řadu týdnů nikdo nejedná, a podali několik žalob. Vedení města se zase nedávno obrátilo s podnětem na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

S projektem Opencard jsou spojeny problematické smlouvy z minulosti. Budoucnost karty, která město stála 1,74 miliardy korun a pořídilo si ji zhruba 1,2 milionu cestujících, je stále nejasná. Vedení města dosud neřeklo, kdy a zda by měl projekt skončit.

Opozice radu viní z dlouhého vyčkávání a z nečinnosti

Podle předsedy pražské ODS Filipa Humplíka měla rada vyjednávače zvolit už před několika měsíci. „Město svým přešlapování přišlo o čas a peníze,“ tvrdí. „Rozhodně nejsme tak bohatá společnost, abychom mohli celý projekt Opencard takzvaně hodit do koše, ale musíme se snažit najít takové řešení, kdy budeme schopni celý projekt rozvíjet za absolutně jiných smluvních podmínek,“ doplnil.

Praha sestavila tým vyjednavačů k Opencard (zdroj: ČT24)

Pražská rada schválila zavedení Opencard v roce 2005, kdy městu vládla koalice ODS a ČSSD v čele s Pavlem Bémem. Okolnosti vzniku Opencard, zavedení a uzavření smlouvy na provoz systému s firmou Haguess (od ní předloni odkoupila práva EMS) vyšetřovala policie. Obviněnými byla skupina někdejších úředníků z odboru IT. Soud jim později udělil podmínku, odvolací soud potom třem z šesti obžalovaných trest zrušil, jednomu naopak zpřísnil na nepodmíněný. Události související s Opencard vyšetřovala také parlamentní komise, která práci policie a státní zástupkyně opakovaně kritizovala. Jejich práci začala prověřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Kvůli pozdější smlouvě na další provoz systému uzavřené bez soutěže bylo obžalováno deset bývalých radních z TOP 09 a ODS. Soud případ vrátil státnímu zástupci k doplnění, ten však uvedl, že podá žalobu znovu. Vedle trestních soudů se Opencard dostala i před civilní. EMS vede s Prahou čtyři spory celkem o 170 milionů korun za licence ke kartám.