Rybáři vysazují do Vltavy lipany

Lipan podhorní je ryba, která z české přírody prakticky vymizela. Jihočeští rybáři přitom mají lipana ve znaku. Teď se ho snaží do řek zase vrátit. Jen dnes vysadili díky dotaci 500 000 korun 29 tisíc kusů této ryby do Vltavy. Na několika místech od Vyššího Brodu po Český Krumlov vypouštějí z kádí do řeky vždy kolem čtyř tisíc malých ryb.

Vypouštěné rybky jsou rok staré, byly vykrmeny na sádkách a mají velikost 12 až 15 cm. Stejný pokus udělali jihočeští rybáři už před dvěma lety. Lipani ale prakticky zmizeli, příčinu rybáři neznají. Proto teď nově vysazované ryby označili a společně s univerzitními vědci je budou sledovat.

Jan Turek z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity upřesnil, že rybičky jsou označeny elastomerovou značkou, která jim nijak neškodí a umožňuje jejich identifikaci i po několika letech. Takto vědci s rybáři označili celkem 3500 kusů ryb, což představuje 20 % ryb vysazených do jednotlivých úseků. „Po jejich znovuodlovení elektrickým agregátem budeme poté moci posoudit přežití této skupiny značených ryb,“ řekl Jan Turek. Ryby jsou před vypuštěním taky změřeny a zváženy, takže vědci posoudí i jejich růst a to, jak po vysazení v řece prosperují.

Podmínky pro rybáře se ale zpřísňují. Menšího lipana než s délkou 40 cm odnést nesmí a nemohou používat háčky s protihroty. Lipany ale musí hlavně chránit před jejich největším predátorem - kormoránem. Milan Hladík, hospodář Jihočeského územního svazu Českého rybářského svazu uvedl, že už je domluvená spolupráce s mysliveckými sdruženími. Přes zimu se budou kvůli ochraně lipanů kormoráni plašit.

Milan Hladík dále uvedl, že právě kormoráni byli jednou z hlavních příčin úbytku lipanů v řekách. Připomněl, že v jižních Čechách se na přelomu tisíciletí tito ptáci pohybovali ve stohlavých hejnech. Kormoráni podle Milana Hladíka deně sežerou půl kila až jeden kilogram potravy. „Lipan žije uprostřed toku v hejnech a není plachý. Takže pro kormorána se stává ideální kořistí,“ řekl Milan Hladík.

Na začátku 90. let rybáři v Česku ulovili za rok více než 80 000 lipanů, v posledních letech je to vždy jen pár tisícovek kusů. Na snížení stavu lipana podhorního v českých tocích se kromě kormoránů podílí řada jiných faktorů. Dalšími predátory jsou vydry a volavky. Roli ale hraje i úbytek živin pro tuto rybu, kolísání populace nebo úprava toků. 

Rybáři budou lipana do Vltavy vysazovat ještě dalších pět let. Pak projekt vyhodnotí. Milan Hladík z Českého rybářského svazu doufá, že šanci na přežití mají velkou. „Ale v přírodě přežití potomstva do stadia dospělosti bývá třeba mezi 1 až 20 %, takže pokud by se povedlo 20 %, je to úspěch,“ řekl Milan Hladík.

Lipan podhorní obývá takzvané lipanové pásmo, poměrně rychle tekoucí potoky a říčky s mnoha tůňkami a tůněmi. Ryba je známá svou hřbetní ploutví a podobně jako losos a pstruh také tím, že umí vyskočit do výšky pro hmyz. Dožívá se pouze čtyř až šesti let. „Při vytírání mezi sebou ryby intenzivně bojují a následkem toho dochází k jejich velkému úhynu,“ řekl Jan Turek z Fakulty ochrany a rybářství vody Jihočeské univerzity.

Vysazování lipana do Vltavy (zdroj: ČT24)