Šéf pražské policie: Zásah proti squatterům byl v pořádku

Praha - Středeční zásah proti squatterům v památkově chráněné usedlosti Cibulka v pražských Košířích proběhl podle šéfa pražské policie v souladu s předpisy a zákonem. Na zákrok dohlížela také státní zástupkyně. Na policii skončilo dvanáct osob, tři lehce zraněné squattery museli záchranáři převézt do nemocnice. Jeden ze zadržených dostal ve zkráceném soudním řízení dvouměsíční podmínku. Podal ale odpor a případ se bude řešit v hlavním líčení.

„Provedení zásahu považuji z dostupných materiálů v souladu s právními předpisy a především v souladu se zákonem o Policii ČR,“ uvedl na brífinku Luděk Procházka, ředitel Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy. Podle něj policie zásah konzultovala se státní zástupkyní, která zároveň na akci dohlížela. Procházka zároveň uvedl, že squatterům byl poskytnut dostatečný čas k odchodu. Většina z nich výzvy vyslyšela, v budově zůstaly pouze čtyři osoby, na které policie použila donucovací prostředky. Zásah se uskutečnil kvůli tomu, že majitel nemovitosti podal na squattery trestní oznámení.

Akce se zúčastnilo 130 policistů. Procházka zdůvodnil počet policistů tím, že Cibulka je rozsáhlý objekt, uvnitř kterého mělo být podle původních informací až 70 squatterů. Nakonec jich bylo v budově 30. Policie také potřebovala zamezit návratů osob do objektu. Vyšší počet mužů zákona obhajoval policejní ředitel i možnými komplikacemi, jimž měl zásah zabránit. Vycházel přitom ze špatných zkušeností z podobných akcí z dřívějška.

Ministr vnitra policii vyzval, aby o podobných zásazích komunikovala s veřejností včas, jasně a transparentně. Podle Chovance by mohla být změna legislativy správnou cestou, jak postupovat proti squattingu. Beze změn v zákonech totiž nemůže policie squattery tolerovat. „Rozumím tomu, že policie musí podle platné legislativy chránit soukromý majetek, za relevantní však považuji také otevření otázky, jak postupovat, pokud se soukromí vlastníci o svůj majetek řádně nestarají,“ doplnil Chovanec.

Kolem zásahu proti squatterům se rojí pochybnosti

Policie proti squatterům zasahovala několik hodin a už během zásahu se začaly množit spekulace ohledně jeho přiměřenosti. Pochybnosti vyjádřili i politici. Náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ) řekl, že je nezbytné prověřit zákonnost akce. Vyzval policii ke zveřejnění videozáznamu. „To, že do objektu nebyl vpuštěn nikdo z nezávislých pozorovatelů, kteří by jednání obou stran sporu objektivně popsali, považuji minimálně za nestandardní,“ uvedl.

Squatteři obývají Cibulku s přestávkami necelých sedm let

Squatteři se nastěhovali do Cibulky před osmi lety a v objektu se souhlasem majitele pořádali kulturní projekty. V listopadu 2008 zde ale propukl fyzický konflikt mezi obyvateli domu a policií, která objekt prohledávala při pátrání po pachateli loupežného přepadení. Byli při tom zraněni tři policisté a čtyři squatteři byli obviněni z útoku na veřejného činitele. Majitel usedlosti se pak od squatterů odvrátil. Squatteři znovu objekt obsadili v roce 2012, policie je ale opět vystěhovala. Po dalších jednáních uzavřeli aktivisté s majitelem Cibulky smlouvu, za jakých podmínek zde mohou zůstat.

Historie usedlosti Cibulka sahá do 14. století. Od roku 1958 je kulturní památkou a majitel budovy, Oldřich Vaníček, musí zajistit, aby se stav budov nezhoršoval. Vaníček chce budovu zrekonstruovat. V současnosti je ale ve špatném stavu. Zdi jsou rozbořené, střecha propadlá a omítky opadané. Od roku 2006 byla usedlost v nabídce realitních kanceláří, její cena se postupně snižovala ze 150 na 130 milionů korun. Náklady na rekonstrukci jsou podle odhadů ještě vyšší.