Soud nevyhověl žádosti EMS, aby Praha musela platit za podporu k Opencard

Praha - Soud nevyhověl žádosti eMoneyServices (EMS) o vydání předběžného opatření kvůli Opencard. Firma chtěla vědět, zda musí poskytovat technickou podporu kartám i bez uzavřené smlouvy, uvedl její mluvčí Martin Opatrný. Magistrát toto rozhodnutí uvítal, podle mluvčí Petry Hrubé chtěla firma 2,7 milionu Kč měsíčně, pokud by jí soud uložil povinnost podporu poskytovat. EMS má práva k Opencard, od začátku letošního roku ale kartě neposkytuje podporu.

„Je pro mě naprosto nepochopitelné, jak někdo může chtít, aby soud schválil něco tak absurdního jako požadavek EMS,“ uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová. Firma podle Prahy podala k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 návrh na vydání předběžného opatření, které by jí uložilo povinnost podporu poskytovat a Praze by uložilo za ni platit.  

„Soud neposuzoval nezbytnost podpory nebo oprávněnost požadavků. Zamítnutím předběžného opatření nechal rozhodnutí na dohodě obou stran,“ tvrdí Opatrný. Podle města, které se odvolává na předběžné opatření soudu z letošního února, má firma podporu systému poskytovat.   

Kvůli Opencard se chce vedení města obrátit také na antimonopolní úřad. Podle radních firma EMS zneužívá monopolní postavení na trhu – firma zase vede s městem několik soudních sporů kvůli nezaplaceným službám.

S projektem Opencard jsou spojeny problematické smlouvy z minulosti. Budoucnost karty, která město stála 1,74 miliardy korun, je zatím stále nejasná. Vedení města dosud neřeklo, kdy a zda by měl projekt skončit. Aktuální posudek, který si nechal magistrát zpracovat, označil projekt Opencard za nevýhodný a zastaralý a nedoporučil jeho pokračování.