Po srážce tramvaje a autobusu v Modřanech 23 zraněných

Praha – Po srážce tramvaje s autobusem v pražských Modřanech ošetřili záchranáři 23 osob - 15 dospělých a 8 dětí. Lehce zraněné rozvezly sanitky do čtyř pražských nemocnic. Podle mluvčí pražských záchranářů Jiřiny Ernestové se v takové chvíli aktivuje takzvaný traumaplán. Ten se vyhlašuje v případech hromadných nehod nebo jiné mimořádné události s větším počtem zraněných. Ke srážce autobusu MHD a tramvaje, která při nehodě vykolejila, došlo na křižovatce ulic Generála Šišky a Československého exilu. Na branicko-modřanské tramvajové trati se poté na tři hodiny zastavila doprava.

„Všichni byli následně po akutním ošetření převezeni do pražských nemocnic,“ uvedla pro ČT mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová. Potvrdila, že všechna zranění byla lehčího charakteru, jako jsou zhmožděniny hlavy i končetin v důsledku nárazu. „Samozřejmě přesný charakter zranění odhalí až odborná vyšetření v nemocnicích,“ dodala.

Záchranáři na místo vyslali pět sanitek, včetně takzvaného Golema, ve kterém je místo až pro jedenáct pacientů. U havárie zasahovaly také hasičské jednotky z Modřan a Krče. Policie musela na místě odklánět dopravu, za tramvaje na zablokované trati zavedl dopravní podnik náhradní autobusovou dopravu. Od půl sedmé je trať znovu průjezdná. „Prvotní odhad je dva miliony korun, ale řekl bych, že to bude víc,“ řekl k odhadovaným škodám ředitel DPP Jaroslav Ďuriš. Cestujícím se dopravní podnik omluvil za nepříjemný zážitek.

Traumaplán byl bezprostředně po nehodě podle Ernestové aktivován kvůli oprávněnému předpokladu, že počet zraněných překročí desítku. „Tato metodika přesně vymezuje kompetence a pracovní postup pro každou posádku včetně třídění zraněných přímo na místě,“ dodala.

Nehoda se stala krátce po 15:30 na křižovatce ulic Generála Šišky a Československého exilu. Autobus, který přistavil na místo nehody dopravní podnik, měl účastníkům srážky zajistit teplo v deštivém a studeném počasí. Tramvajová doprava byla podle dopravního podniku přerušena v úseku Nádraží Braník - Sídliště Modřany, kde jezdí tramvaje číslo 3 a 17.