Lyžaře čeká zřejmě poslední víkend na horách

Milovníci zimních sportů budou mít tento víkend zřejmě poslední šanci vyrazit na hory. Hlavní lyžařská střediska zůstávají stále otevřená a slibují dobré sněhové podmínky. V nejnavštěvovanějších českých horách Krkonoších leží od 30 do 80 centimetrů sněhu, lanovky a vleky ale budou v převážné většině areálů po neděli už končit. Menší horská střediska už sezonu uzavřela.

Podmínky pro lyžaře na tuzemských horách zlepšily desítky centimetrů sněhu, které připadly na počátku dubna. Některé skiareály znovu otevřely na prodloužený velikonoční víkend, část z nich ale hned po něm opět vleky zastavila. Horská střediska hodnotí letošní zimu přes nepřízeň počasí na rozdíl od té předchozí jako dobrou.

V Krkonoších mohou lyžaři stále zavítat například na sjezdové tratě na Černé hoře a v Peci pod Sněžkou. Ve Špindlerově mlýně zůstává v provozu lyžování ve Svatém Petru a na Hromovce. V Harrachově bude možné jezdit po 2,2 kilometru dlouhé sjezdovce v centru. Běžkaři stále budou mít desítky kilometrů upravených stop.

Na hřebenech Krkonoš zůstává zhruba 125 centimetrů sněhu. Areály ale neuvažují o prodloužení sezony, teploty mají v příštích dnech rychle stoupat. Před pár dny už skončilo lyžování například na Medvědíně, Horních Mísečkách, Stohu či Labské. Uzavřené je i Rýžoviště.

V Říčkách v sobotu proběhne maškarní loučení se zimou

V Jizerských horách budou moci lidé využít středisko Černá Říčka v Desné, pro běžkaře bude upravená Jizerská magistrála. Na víkend budou v provozu také areály v Deštném a v Říčkách v Orlických horách, které jsou nyní uzavřené. V Říčkách se navíc v sobotu uskuteční maškarní loučení se zimou. Na poslední lyžování se mohou vydat od pátku do neděle také lidé v Pardubickém kraji. Zavítat mohou do Červené Vody a Čenkovic na Orlickoústecku. Na sjezdovkách je od 30 centimetrů do metru sněhu.

Posledním z areálů v Krušných horách, kde se stále jezdí, je Klínovec na Božím Daru. Podmínky pro lyžování má pořád velmi dobré. Na sobotu a neděli je připraveno přes devět kilometrů sjezdovek všech obtížností. Na Klínovci i nyní leží od půl do jednoho metru sněhu a sníh, byť už v horší kvalitě, je na okolních běžeckých stopách.

Až půldruhého metru sněhu leží na vrcholcích Jeseníků. Navzdory jarnímu počasí se sem mohou stále vydat lyžaři. V provozu dvě lyžařská střediska, Ovčárna a na Červenohorském sedle. Oba areály jsou otevřeny také přes týden. Zatímco na sedle bude sezona definitivně ukončena v neděli, Ovčárna pojede i v dalších dnech.

Lyžovat se bude o víkendu také v moravskoslezské části Beskyd. I když většina areálů už sezonu minulý týden ukončila, ve středisku v Mezivodí na Frýdecko-Místecku očekávají lyžaře ještě v sobotu a neděli. Zlínský kraj nabídne dvě otevřená lyžařská střediska. Vleky stále jedou v jednom z nejnížeji položených areálů, ve Stupavě na Uherskohradišťsku, a také na Kohútce v Javorníkách.