Údajný pokus ovlivnit svědkyni se u soudu s Novákem nezdařil

Praha - Pokračuje soud s řidičem, který podle obžaloby loni smrtelně zranil policistku u Kostelce nad Labem. Po včerejšku se navíc začal vyšetřovat údajný pokus o ovlivnění svědkyně, které za výpověď výhodnou pro obviněného nabídli 30 tisíc korun. Znalkyně z oboru toxikologie Lenka Maroušková pak při výpovědi uvedla, že v těle řidiče byly stopy po marihuaně a pervitinu. Obžalovanému hrozí za vraždu úřední osoby 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Třiadvacetiletý Josef Novák staví obhajobu na tom, že policistku, kterou měl srazit, nebylo vidět, že na sobě neměla reflexní vestu. To u včerejšího soudu tvrdila i dívka, která s Novákem v autě jela a dodala, že rovněž zátaras z policejního auta neměl rozsvícené majáky. Zároveň se ale objevilo podezření z pokusu ovlivnit svědkyni. Ve středu po zahájení soudu totiž někdo jedné svědkyni údajně nabídl 30 tisíc korun, aby při dnešní výpovědi řekla, že policistka na sobě vestu neměla.

Žena to však ohlásila na policii a u soudu Novákovu verzi nepotvrdila. Policie případ vyšetřuje pro podezření z trestného činu podplacení, za který hrozí podle závažnosti až dva nebo až šest let vězení. Policisté z ovlivňování svědkyně podezřívají šestatřicetiletého muže, podezřelého propustili a zatím nezahájili trestní stíhání.

Znalci: Novák měl v krvi poměrně vysokou hladinu pervitinu

Když loni v květnu Novák nezastavil policejní hlídce, začal ujíždět a nedaleko obce Záryby měl najet v rychlosti mezi 69 a 76 kilometry za hodinu do policistky oblečené do reflexní vesty, měl mít v těle podle znalkyně z oboru toxikologie Lenka Maroušková drogy. „Přítomnost této látky (pervitinu) ovlivňuje chování a řidičské schopnosti,“ uvedla také Maroušková. Kolegové z oboru psychologie a psychiatrie doplnili, že drogy v těle Nováka nemohly ovlivnit jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti. Věděl tak, co dělá. „Byl pod vlivem pervitinu, hladina v krvi byla poměrně vysoká,“ dodal další ze znalců. Novák odmítá, že by před jízdou užíval drogy.

Podle znalce z oboru dopravy Stanislava Kadlece ale Novákovo auto navíc bylo v takovém technickém stavu, že nemělo jezdit po silnicích. Prošlo totiž úpravami, které by nebyly schváleny, a tak by nedostalo razítko o technické kontrole. Zároveň ale auto nemělo technické závady, které by nehodu ovlivnily. Podle znalce mohl také Novák rozeznat zátaras z policejního auta z dálky přes 400 metrů. „Mohl bezpečně před vozidlem zastavit,“ doplnil.

Policistka při nárazu utrpěla mnohočetná zranění, devastující zlomeniny a krvácela do mozku. Zemřela o den později po převozu do nemocnice. Podle soudního znalce Jiřího Hladíka nešlo její smrti zabránit.