Ve Vrběticích byly protipěchotní miny. Policie obvinila pět lidí

Vlachovice – Policie zahájila trestní stíhání proti konkrétním lidem v kauze vrbětického muničního skladu. Podle informací České televize policie obvinila pět lidí. A to kvůli skladování protipěchotních min, které jsou zakázané mezinárodní Ottawskou úmluvou. Ve Vrběticích měly tento materiál firmy Excalibur Army a Real Trade. Ty se naopak hájí, že tyto konkrétní miny mezi zakázaný materiál nepatří a jejich dovoz jim povolil stát. Policie i žalobce se zatím ke kauze vyjádřit odmítli.

Pět set kusů maďarských min typu MON-100 a MON-200 bylo uloženo ve skladech ve Vrběticích. Měly je tam firmy Excalibur Army a Real Trade. Policie teď kvůli minám obvinila pět lidí, včetně starosty blízké obce Bohuslavice nad Vláří Františka Machuči (nez.), který v areálu dřív pracoval jako skladník. České televizi řekl, že je z obvinění rozčarovaný. Podle svých slov byl jen koncovým článkem, který měl na starosti manipulaci s dovezeným zbožím, aniž by znal jeho původ nebo druh.

Excalibur Army: Hrozí nám miliardové škody, které budeme vymáhat po ČR

Mluvčí Excalibur Army Andrej Čírtek ČT řekl, že čtyři obvinění jsou vrcholní manažeři firem, kteří jsou zodpovědní za obchodování se speciálním materiálem. Konkrétní jména ale sdělit odmítl: „Přes tuto špínu chci chránit jejich dobrou pověst.“ Obvinění manažerů může podle mluvčího vést až k tomu, že společnost nebude moci s vojenským materiálem obchodovat. „Domníváme se, že je toto obvinění naprosto mylné a nespravedlivé. Hrozí přitom miliardové škody, které potom budeme vymáhat po českém státu. Zároveň hrozí, že 300 lidí, které zaměstnáváme ve Šternberku, přijde o práci,“ upozornil.

Podle policie jsou ale miny zakázané Ottawskou úmluvou. Obvinění padla za dva trestné činy: vývoj, výroba a držení zakázaných bojových prostředků a porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence. Firmy se ale brání. Tvrdí, že policie nemá ke svému tvrzení žádný znalecký posudek, k dispozici má jen odborné stanovisko policejního pyrotechnika. Podle firem totiž dovezené typy min nespadají pod Ottawskou úmluvu. Jde prý o miny odpalované na dálku, ne přímo při kontaktu s člověkem. Požádaly proto i o vyjádření OSN. Miny byly navíc ze skladu maďarské armády.

„Protipěchotní mina označuje minu zkonstruovanou tak, aby explodovala přítomností, blízkostí nebo kontaktem osoby, a způsobující zneschopnění, zranění nebo usmrcení osoby nebo osob. Miny konstruované tak, aby explodovaly přítomností, blízkostí nebo kontaktem vozidla, na rozdíl od osoby, a vybavené zařízením, které znemožňuje manipulaci, se z důvodu takového vybavení nepovažují za protipěchotní miny.“

Ottawská úmluva, článek 2. 1.

Maďarsko podle Čírtka přistoupilo k Ottawské úmluvě jako jeden z prvních států a už dávno všechnu zakázanou munici ze svého arzenálu vyřadilo. „Tyto miny Maďarsko oficiálně nepovažuje za zakázanou munici, s tímto stanoviskem poprvé přišel až Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Ten tak míří k mezinárodnímu skandálu, protože Maďarsko je nepřímo označeno za stát, který obchoduje se zakázanou municí,“ uvedl s tím, že firma měla všechna potřebná povolení včetně toho od České licenční správy. Čírtek dodal, že šlo navíc o miny bez iniciace, které nejsou bojeschopné: „Primárně byly určeny k rozebrání, protože cennou položkou je hlavně trhavina.“    

„Jeden stát má názor, že bojové miny nejsou podle Ottawské konvence zakázané, druhý stát - Česká republika při vstupu těchto min na naše území povolí vstup, nicméně následně díky Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu získá názor naprosto opačný. To není v pořádku,“ reagovala na obvinění právnička firmy Excalibur Army Dana Libochowitzová. Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Františka Kotrby ale Česká licenční správa žádné povolení k dovozu či vývozu nevydala. V rámci EU vydává takové povolení stát, ze kterého je munice vyvážena.   

Policie na miny narazila v rámci vyšetřování loňského výbuchu v areálu. Nejde ale o materiál, který ve Vrběticích explodoval. Loni na podzim zde vybuchly dva muniční sklady, na vývoj situace den po dni se můžete podívat zde. Munici z areálu nyní postupně odváží kamiony do znovu otevřeného skladu v Květné na Pardubicku. Část zboží pak firmy z areálu distribuují přímo svým koncovým zákazníkům. Celkem by z Vrbětic mělo být odvezeno celkem 400 kamionů s municí, zatím jich odjelo 75.

Ottawská úmluva

  • Úmluva o zákazu použití, skladování, výroby a převodu protipěchotních min a o jejich zničení
  • vstoupila v platnost v platnost 1999
  • signatáři je 162 zemí
  • ke smlouvě nepřistoupily třeba USA, Rusko a Čína
  • Každý účastnický stát se zavazuje, že nikdy a za žádných okolností: nepoužije protipěchotní miny; nebude vyvíjet, vyrábět, jinak získávat, skladovat, ponechávat si protipěchotní miny nebo je přímo nebo nepřímo převádět jiným; nebude v žádném případě a nikomu napomáhat, nikoho podporovat nebo nutit, aby se zabýval jakoukoli činností, kterou tato Úmluva účastnickému státu zakazuje.

 Zdroj: United Nations Treaty Collection