Do zrušeného kostela sv. Michaela by se mohla vrátit kultura

Praha - Zrušený kostel svatého Michaela kousek od Staroměstského náměstí má šanci, že se do něj vrátí kultura. Budovu, která už téměř 230 let hledá svojí tvář, chce její rakouský majitel změnit na multifunkční prostor použitelný jako galerie nebo přednáškový sál.

Zapomenutý kostel v centru Prahy čeká oživení (zdroj: ČT24)

Svatý Michael neslouží jako kostel už od roku 1786, kdy ho zrušil císař Josef II. Na jeho nové podobě se podílí architekt Lubomír Zeman. Ten popisuje, že některé části interiéru se odstraní, zachována zůstanou postranní pole. V novém řešení mají být využita jako galerie. „Zatím to vypadá, že toto je konsensus, který je podporován ze všech stran. Tak snad se podaří ho zrealizovat,“ uvedl Lubomír Zeman, architekt a spoluautor projektu na přestavbu kostela.

Budova bývalé církevní stavby sloužila v 19. a 20. století většinou jako skladiště. „V druhé polovině 20. století byl využíván jako takové náhradní skladiště pro Národní knihovnu, která začátkem 90. let usoudila, že ten objekt již nebude potřebovat a začala anabáze, která stále ještě neskončila,“ konstatoval Ondřej Šefců, ředitel Národního památkového ústavu pro Prahu.

„Nejprve v tom kostele měla být banka, následně tam byla turistická show s jakýmsi voskovým lapidáriem, následně restaurace, ve které se konaly dokonce striptýzy,“ popsal využití kostela v nedávné minulosti Richard Biegel, místopředseda Klubu za starou Prahu.

Výstavu, diskotéku i restauraci tady přitom provozoval stejný rakouský majitel, který teď chce kostel přestavět. Hudební klub nebyl komerčně příliš úspěšný a po jeho uzavření v roce 2007 úřady blokovaly další návrhy například na vybudování nákupní galerie. Aktuální variantě se ale zatím nebrání památkáři ani Praha 1.

Asi od roku 1402 v kostele sv. Michaela archanděla kázal mistr Jan Hus a na michalské faře se odehrávaly disputace univerzitních mistrů. To, že kostel patřil spolu s Betlémskou kaplí k významným husitským svatyním, dokládá i to, že zde 15. března 1411 jako v jednom z mála kostelů nebyla vyhlášena klatba nad Janem Husem a od roku 1414 zde byla podávána Svátost oltářní pod obojí způsobou.

Zdroj: Wikipedie

„Vidíme světlo na konci tunelu, protože tady bude k projednávání projekt, který je z našeho pohledu akceptovatelný. Dokonce jeden čas hrozilo, že na místě kostela budou nejenom znesvěceny ostatky, které tam leží v kryptě, ale že tam bude veřejný dům,“ uvedl Oldřich Lomecký (TOP 09), starosta MČ Praha 1.

„Vzniká projekt, který by snad konečně znamenal alespoň vyčištění interiéru té stavby od nežádoucích přístaveb. My jsme zatím tomu projektu vyjádřili podporu,“ řekl Ondřej Šefců, ředitel Národního památkového ústavu pro Prahu.

Stavební povolení by autoři nového projektu chtěli mít do léta. Zásadní pro termín otevření přebudovaného prostoru bude, jak rychle se podaří najít vhodného nájemce, který přinese do kostela konkrétní náplň.

Z bývalé sakristie ovšem každopádně snad alespoň zmizí přibližně metrová kašírovaná hlava Stalina, která byla součástí výzdoby. Snad symbolicky naopak zůstane původní freska zobrazující biblickou scénu vyhnání obchodníků a směnárníků z chrámu.