Rozhledna na skokanském můstku na Zadově bude do léta opravená

Zadov - Česká unie sportu rekonstruuje zadovský skokanský můstek. Chce tu obnovit rozhlednu. Kvůli sněhu se ale k rozhledně uprostřed svahu nemohou dostat nákladní auta s materiálem, práce by proto stály. Materiál tedy přiváží rolba.

S prvním ranním spuštěním lanovky vyráží Josef Žižka na svah rolbou. Nejede ale upravovat sjezdovky - k bývalém skokanskému můstku veze rošty na nové schody. Nahrazuje nákladní auta, která se v zimě na svah nemají jak dostat.

Příjezdová cesta ke skokanskému můstku totiž přes zimu není sjízdná, vedou po ní běžecké turistické trasy. „Veškerý materiál, který sem potřebujeme dostat, musíme zvládnout přepravit rolbou nebo sněžnými skútry. A pracovníky, kteří tady pracují celou zimní sezonu, dopravujeme nahoru lanovou dráhou,“ popsal Luděk Sáska ze Skiareálu Zadov.

Cesta s materiálem pak rolbu čeká i opačným směrem. Dolů vozí vybouraný materiál určený k likvidaci. Rekonstrukce rozhledny je v tuto chvíli v polovině. Dělníci už opravili část konstrukce, která byla v havarijním stavu. Několik měsíců práce mají ale ještě před sebou.

„V současné době probíhají opravy vnitřních nátěrů konstrukce skokanského můstku. Probíhají opravy dřevěného opláštění, vyměňují se okna, mění se v podstatě kompletní schodiště až na vyhlídkovou plošinu. Mění se i dřevěné schodnice uvnitř můstku a čekáme na bezpečnostní plexisklo do oken, která budou všechna vyměněna,“ popsal Luděk Sáska ze Skiareálu Zadov.

Původní vzhled můstku a můstkové věže zůstane zachován, nosná konstrukce získá v rámci revitalizace antikorozní nátěr a chybějící obklad, vyměněna budou také okna a totální rekonstrukcí prochází vyhlídková plošina, která dostane zcela nový kabát – obložení, podlahu, zábradlí a posléze bude zastřešena a doplněna vyhlídkovým dalekohledem. Renovuje se i opláštění a výměna neminula také přístupové ocelové schodiště, včetně zábradlí. Novou atrakcí na rozhledně by měla být horolezecká stěna na jihozápadní straně věže.

Skokanský můstek z roku 1978 sloužil jako rozhledna od roku 1993. Na přelomu tisíciletí byl ale kvůli havarijnímu stavu pro veřejnost uzavřen.

„My jsme hodně usilovali o to, abychom získali finance na opravení rozhledny, protože přestože byla uzavřena, návštěvníci sem chodili, překračovali ten zákaz a hrozilo, že se někomu něco stane. Na druhou stranu jde taky o evropský unikát, takže jsme hodně stáli o to, aby se nám podařilo rozhlednu opravit,“ konstatovala Lenka Angelika Tichá, mluvčí České unie sportu. 

Náklady na obnovu unikátního objektu, který vznikl z bývalého skokanského můstku, činí pět milionů korun. „Po převzetí majetku po bývalé ČSTV jsme řešili, jak s rozhlednou naložit. Byla ve velmi špatném stavu a dlouho se nám nedařilo sehnat na její opravu peníze,“ uvedl v říjnu 2014 předseda České unie sportu Miroslav Jansta. Projekt ale nakonec získal dotaci z Regionálního operačního programu Jihozápad - konkrétně 3,4 milionu korun. „A ty zbývající peníze, které chybí do 5 milionů, dodá Česká unie sportu ze svých vlastních zdrojů,“ uvedla Lenka Angelika Tichá, mluvčí České unie sportu.

Vrchol skokanského můstku je 32 metrů nad sjezdovkou. Rozhledna nabízí výhled z výšky 1 109 metrů nad mořem. První návštěvníci by se sem měli po rekonstrukci podívat ještě před letními prázdninami.

Oprava rozhledny na Zadově (zdroj: ČT24)