Strážníci v České Lípě chtějí žalovat radnici

Česká Lípa - Vedení České Lípy urovnalo spor s Karlem Šiktancem, kritikem práce tamních strážníků. To minulé jej žalovalo za poškození dobrého jména městské policie - za kritické příspěvky, které publikoval na webu. Atmosféra u tamního sboru je v poslední době vyhrocená. Strážníci v reakci na vedení města podali trestní oznámení.

Česká Lípa - Dobrovolníci z takzvané stínové městské policie varovali v létě 2013 řidiče před špatným parkováním, za které by dostali botičku. Podle Karla Šiktance to byla hlavní náplň práce strážníků. Kriticky o ní psal na webu. Podle radnice až příliš kriticky.

Podrobnosti o kritice Karla Šiktance a stínové městské policii najdete v těchto článcích:

Rada města teď rozhodla o tom, že se s Karlem Šiktancem mimosoudně dohodne - on ukončí své kritické výpady vůči městu Česká Lípa a Městské policii v České Lípě a město Česká Lípa stáhne žalobu, kterou na něj v tomto ohledu podalo.

„Nejsme cenzura, nechceme šikanovat naše občany za to, že mají občanský názor a něco se jim ve městě nelíbí. My jsme se pouze dohodli na tom, že kritika města a kritika práce městské policie nebude pokračovat tak, jak byla nastavena, to znamená možná v trochu přehnané nebo brutální podobě. Budeme spolu dále komunikovat vstřícně,“ uvedla Romana Žatecká (ČSSD), starostka České Lípy.

Starostka České Lípy Romana Žatecká
Zdroj: ČT24

Karel Šiktanc, kritik českolipské městské policie je v současné době maximálně spokojený, že k dohodě došlo: „I když celou záležitost považuju za občansko-právní spor mezi několika jedinci z městské policie, kteří využili bývalé vedení radnice, a celá ta žaloba byla vystavena vlastně proti mé osobě. Jsem rád, že ta dohoda dospěla ke zdárnému konci a myslím si, že to je vlastně celkové vyústění toho, že konečně na radnici přišli lidé s logickým myšlením a rozumem,“ řekl Karel Šiktanc, kritik českolipské městské policie.

Karel Šiktanc, kritik českolipské městské policie
Zdroj: ČT24

Dodal, že jeho facebookové stránky budou pokračovat dál: „A to, co se na nich bude objevovat, to je samozřejmě otázka  toho, co se kolem městské policie bude dít,“ řekl Karel Šiktanc.

Změny u městské policie

Policie v České Lípě má za sebou personální zvrat. Ředitele Lubomíra Meryho v prosinci po patnácti letech vystřídala radní Pavla Procházková. Situaci měla zklidnit a strážníky víc dostat do ulic. „Teď se to zlepšilo o hodně. Jsou tady, hlavně u hospod,“ konstatovala Eva Stejskalová, obyvatelka České Lípy.

Uvnitř policie je ovšem po dvou měsících situace ještě horší. Strážníci nekritizují svou šéfku Pavlu Procházkovou, ale starostku Žateckou a místostarostu Juraje Ranince. „Situace se po dvou měsících změnila tak, že víceméně městskou policii začal řídit někdo úplně jiný. Paní starostka s panem místostarostou,“ řekl Antonín Doležal, předseda oborové organizace městské policie.

Předseda oborové organizace městské policie Antonín Doležal
Zdroj: ČT24

Jako příklad uvedl to, že starostka s místostarostou opakovaně a přes upozornění vstupují do místnosti kamerového systému, což je tzv. režimové pracoviště. A to si podle Antonína Doležala nemůže dovolit ani nejvyšší představitel města.

Smír s Karlem Šiktancem byla pro některé strážníky poslední kapka. Trestní oznámení podali i kvůli častým kontrolám a údajnému tlaku od vedení města. „To, co tady následovalo od měsíce února, já si dovolím nazvat, že je šikanou pracovníků,“ uvedl Antonín Doležal, předseda oborové organizace městské policie. A dodal, že starostku - vzhledem ke krokům, které činila - vyzvali k rezignaci. „Nebo pokud zachovají koalici, tak si nedovedu představit, že paní starostka by měla řídit městskou policii,“ řekl Antonín Doležal.

Pavla Procházková - radní pověřená řízením městské policie
Zdroj: ČT24

Radní Procházková ve čtvrtek na telefonát ani SMS zprávu nereagovala. Město po kritice odborů zvažuje právní kroky. Kromě odborů je veřejně kritizoval i jeden z odcházejících strážníků. Původně České televizi slíbil rozhovor. Pak už se ale neozval.

Na otázku, co říká na to, že zaměstnanec městské policie veřejně ventiluje své názory, starostka Romana Žatecká uvedla: „Zaměstnanec plive na svého zaměstnavatele a zaměstnanec plive na politika, který byl občany tohoto města zvolen. Je to naprosto nestandardní. Myslím si, že je to velmi výrazné překročení kompetencí, které zaměstnanec vůbec má. Pokud by bylo na straně městské policie vůlí nekopat další příkopy, ale spolupracovat, dohodnout se, tak si představuji zcela jiný postup,“ řekla Romana Žatecká (ČSSD), starostka České Lípy.

Karel Šiktanc uvedl, že aktuální dění je důsledkem toho, že se nepodařilo z lidí dříve i nyní ovládajících městskou policii udělat normální strážníky: „Celá záležitost je o tom, že ti lidé ví, že by se mělo pracovat jinak, ale ono se jim pracovat jinak vlastně nechce. To, jak se zde pracovalo po celou dobu, jim vyhovovalo, a některým samozřejmě i vyhovuje. A aby se objevovali v ulicích, aby vystoupili mezi normální občany, jako je to zvykem v jiných městech, tomu se brání jako čert kříži,“ řekl Karel Šiktanc, kritik českolipské městské policie.

„Během 3 měsíců působení paní Procházkové se napětí v městské policii neuklidnilo, naopak ještě eskaluje, takže situace nazrála k dalšímu řešení,“ řekla starostka Romana Žatecká. Vyhrocenou situaci budou příští týden řešit českolipští zastupitelé. A není vyloučeno, že vedení městské policie čeká v krátkém čase další personální obměna. „V tomto okamžiku dostali zastupitelé návrh zrušit pověření paní Mgr. Procházkové pro řízení městské policie, to znamená, že řízení městské policie by přešlo zpět do kompetencí starostky – tak, jak to vyplývá ze zákona o obecní policii,“ dodala starostka Romana Žatecká.

Česká Lípa urovnala spor s Karlem Šiktancem (zdroj: ČT24)