Retro jménem Praha. DPP pustil do oběhu papírové kupony

Praha - Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) začal znovu vydávat všechny druhy papírových kuponů na městskou hromadnou dopravu. Od dneška mají být k dostání ve všech informačních centrech, které mají otevřeno i o víkendu, od pondělí na většině z padesátky prodejních míst. Cestující si mohou zvolit mezi papírovým kuponem a kartou Opencard. Funkční jsou zatím obě varianty.

Papírové kupony se vrátily do pražské MHD (zdroj: ČT24)

Částečný návrat k papírovým kuponům zvolili politici kvůli problémům, které mají se smlouvami k projektu Opencard. S vlastníkem práv k červené kartě, firmou eMoneyServices (EMS), Praha vyjednává, ale dopravní podnik začal už v průběhu února s prodejem měsíčních a čtvrtletních kuponů (více zde). Papírových kuponů se od té doby prodalo 1500, průkazek 2500. Další druhy kuponů včetně ročních mají být k dispozici ode dneška; pro dospělé cestující dosud přitom papírové kupony sloužily jen jako dražší náhrada Opencard.

Co bude s projektem Opencard dál, není jasné. Memorandum o narovnání vzájemných vztahů, které předložila společnost EMS magistrátu, v týdnu městští radní vůbec neschvalovali. Namísto něj dostali a podpořili jiný dokument, kterým sice vyjádřili vůli splnit oprávněné závazky, konkrétně je však nejmenují. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) oznámila, že si Praha nechá služby EMS nejprve znalecky ocenit.

Opencard stála Prahu zatím minimálně 1,35 miliardy korun. Pražská rada schválila její zavedení v roce 2005. Okolnosti vzniku Opencard, zavedení a uzavření smlouvy na provoz systému s firmou Haguess (od ní předloni odkoupila práva EMS) vyšetřovala policie. Jedinými obviněnými byla skupina někdejších úředníků z odboru IT. Soud jim později udělil podmínku, odvolací soud potom třem z šesti obžalovaných trest zrušil, jednomu naopak zpřísnil na nepodmíněný. Události související s Opencard vyšetřovala také parlamentní komise, která práci policie a státní zástupkyně opakovaně kritizovala. Kvůli pozdější smlouvě na další provoz systému uzavřené bez soutěže je obžalováno deset bývalých radních z TOP 09 a ODS.