Za mrhání penězi Dostihového spolku padly po letech tresty

Pardubice – Dva bývalí členové vedení Dostihového spolku Pardubice odešli od soudu s podmínkou za zpronevěru a zkreslování údajů o stavu hospodaření. Dřívější ředitel společnosti a místopředseda představenstva Jiří Kunát dostal roční vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky. Dalšímu členovi představenstva Ladislavu Nermuťovi pak soud vyměřil osm měsíců vězení se zkušební dobou dva roky. Musejí také uhradit čtvrt milionu, což po nich požaduje Dostihový spolek.

Oba manažeři podle soudu za peníze společnosti nakupovali technické zařízení a další vybavení, které ale spolku nezůstaly. Šlo o movitý majetek, od nábytku přes mobilní telefony, výpočetní a audiovizuální techniku až po vybavení koupelny. Většina věcí se ve spolku znovu objevila až poté, co se na něj zaměřili policisté.

Dostihový spolek dostane také od odsouzených 225 tisíc korun, s další požadovanou škodou, kterou firma vyčíslila zhruba na dva miliony korun, ji soud odkázal na občanskoprávní řízení. Kunát byl také uznán vinným ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Proti nepravomocnému rozsudku se oba odsouzení odvolali.

Dostihový spolek Pardubice
Zdroj: ČT24

Po komunálních volbách v roce 2010 se změnilo představenstvo a dozorčí rada spolku. Po nějakém čase se ukázalo, že účetnictví nesedí a společnosti narostly závazky. Dostihový spolek podal v této souvislosti trestní oznámení na neznámého pachatele. V roce 2011 spolek skončil se ztrátou zhruba 11 milionů korun. Problémy a špatné výsledky v minulých letech z velké části způsobilo zanedbané účetnictví a špatné hospodaření před rokem 2010. Kunát rezignoval na funkci ředitele spolku v květnu 2011 a z firmy odešel.

Zpronevěru v Dostihovém spolku potrestal soud (zdroj: ČT24)