Liberecký kraj má nové radní, koalici podepřela ČSSD

Liberec – Obměna koalice v Libereckém kraji je u konce. Zastupitelé zvolili do rady dva členy ČSSD – novou náměstkyní pro sociální věci je Lenka Kadlecová, radním pro rozvoj a evropské projekty se stal Vít Příkaský. Ve vedení kraje zůstavají Starostové pro Liberecký kraj (SLK) a část Změny pro Liberecký kraj. Rozkol v jejích řadách vyvolal koaliční krizi, když část radních ze Změny rezignovala, koalice pak přišla o většinu v zastupitelstvu.

V radě Libereckého kraje došlo k větší obměně. V minulých měsících ji nedobrovolně opustila radní za Změnu Zuzana Kocumová a později rezignoval náměstek primátora Jan Korytář a nakonec i radní Ivana Hujerová. Hujerovou nahradil v radě zástupce ČSSD Vít Příkaský, zatímco jeho stranická kolegyně Lenka Kadlecová se stala náměstkyní pro sociální věci namísto Petra Tulpy (SLK). Ten však v radě zůstává jako radní pro zdravotnictví, tedy v resortu po Zuzaně Kocumové. Hejtman Martin Půta je přesvědčen, že takové šachy krajské vedení stabilizují. „Skončilo období, které trvalo už od loňského května, kdy fakticky nefungovala koalice. Věřím, že ČSSD bude stabilizačním prvkem,“ řekl Martin Půta.

Koalice SLK, ČSSD a části Změny má v 45členné radě většinu, noví radní však měli menší podporu, než by naznačoval součet zastupitelů za Starosty, ČSSD a Změnu bez Jana Korytáře, Zuzany Kocumové a Jaromíra Baxy. Ti totiž v lednu oznámili, že z koalice vystupují. S podporou sociální demokracie měla mít koalice k dispozici 27 hlasů, pro nové radní ale hlasovalo pouze 25, resp. 24 zastupitelů. 

Krize koalice naplno vypukla po listopadovém odvolání Zuzany Kocumové z rady. Důvodem bylo její údajné selhání v řízení, rozpory v důležitých otázkách fungování a rozvoje kraje a absence týmové spolupráce. Když se Změně nepodařilo prosadit jiného radního, část jejích zastupitelů oznámila konec koalice. Přestože jiní zastupitelé Změny radu nadále podporovali, většinu neměla. V zastupitelstvu Libereckého kraje jsou nejsilnější SLK s 13 hlasy před Změnou, která ve volbách v roce 2012 získala 10 mandátů, stejně jako KSČM. ČSSD jich má 7 a ODS 5.