Otěže Libereckého kraje by měla převzít obměněná rada

Liberec - Liberecký kraj povede po zbytek volebního období koalice Starostů, ČSSD a sedmi z deseti lidí zvolených za Změnu pro Liberecký kraj. Měli by poskládat 27 mandátů ze 45 křesel, ovšem skutečné počty se projeví na úterním jednání krajského zastupitelstva, kdy se bude hlasovat o obměně krajské rady. Radu opouští Ivana Hujerová zvolená za Změnu, nově ji doplní zástupci ČSSD - krajská předsedkyně Lenka Kadlecová a Vít Příkaský.

Od krajských voleb v roce 2012 vedla Liberecký kraj koalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj a Změny s těsnou většinou 23 mandátů. V lednu ale koaliční řady opustili Jan Korytář, Zuzana Kocumová a Jaromír Baxa ze Změny a koalice o většinu v zastupitelstvu přišla. Rada bez podpory většiny se nelíbí hlavně opozici. ODS v pátek hejtmana Půtu vyzvala, aby na nejbližší jednání zastupitelstva přinesl návrh řešení, jinak vyvolá hlasování o odvolání celé rady.

Půta sám uznává, že vést dál kraj bez většiny v zastupitelstvu si neumí představit. „Shodli jsme se na tom, že rok a půl vlády koalice, která nemá jasně definovanou většinu v zastupitelstvu, povede k tomu, že všechna rozhodnutí, která učiní, budou zpochybňována. Proto si myslím, že pro vedení kraje je lepší, když existuje otevřená dohoda, otevřená shoda na jasných programových prioritách,“ řekl hejtman k rozhodnutí spojit se s ČSSD.