Návštěvnost hor je rekordní, malá střediska se přesto potýkají s dluhy

Petříkovice / Nová Paka – Už teď přijelo na hory víc lyžařů než za celou loňskou zimu. Vlekaři mluví o nejlepší sezoně za poslední roky. Například do Špindlerova Mlýna vyrazilo o tomto víkendu na 20 tisíc lyžařů. Hůře jsou na tom však menší střediska. Často mají problém si na sebe vůbec vydělat. Řada z nich se navíc dodnes potýká s následky minulé podprůměrné zimy.

I přes dobrou sezonu se menší střediska stěží uživí (zdroj: ČT24)

Skiareály v celé České republice byly o víkendu plné. Na návštěvnosti se pozitivně projevují nejen jarní prázdniny, ale i stále dobré podmínky pro lyžaře. Na mnoha místech se drží sněhová pokrývka kolem jednoho metru a lyžaře neodrazuje ani to, že sníh je často zmrzlý. Například ve skiareálu Špindlerův Mlýn v Krkonoších lyžovalo o víkendu okolo 20 tisíc sjezdařů a běžkařů.

Malá střediska si na sebe stěží vydělají

Hůře jsou na tom ale menší střediska. V Petříkovicích například loni touhle dobou vleky vypínali a končili sezonu. Pan Boček, který vlek provozuje už patnáctou zimu, se kvůli tomu dostal do dluhů. „Dluhy máme pořád. Jsme rodinný areál, mám dva syny a ti už jsou také unavení, tak uvidíme,“ říká Jan Boček, majitel vleku. Třeba nové pásy na rolbu ho přišly na 600 tisíc korun a dalších 20 tisíc dá každý měsíc za energii pro vlek. Sjezdovka si tak na sebe jen stěží vydělá. Podobný malý areál si podle odhadů vybere zhruba každý třetí lyžař, který na hory vyrazí. „Není tady tolik lidí, tak je to samozřejmě lepší, jezdí se tady docela dobře, sníh je také dobrý i počasí,“ říká lyžař Dominik Kozák, Petříkovice. 

Podobnému areálu Máchovka v Nové Pace pomohla škola lyžování i pás pro děti. Podle jeho ředitele Bohumila Šmika lyžaři přijíždějí právě kvůli tomu. „Jezdí sem lidé z Jičínska, z okolí Kolína, Mladé Boleslavi, z okruhu tak padesáti kilometrů,“ říká Šmika. Areál postavil za 15 milionů, devět milionů mu přidala Evropská unie a většinu dluhů už splatil. Máchovka je ale výjimka, ostatní vleky v okolí už druhý rok stojí a řada z nich zřejmě nadobro.