Nehoda eskalátorů na Můstku nebyla trestný čin

Praha – Policie odložila případ nehody eskalátorů metra ve stanici Můstek. Podle pražských policistů nešlo o trestný čin, ale událost zapříčinila technická závada. Když se loni v listopadu jezdicí schody náhle rozjely do protisměru, zranila se desítka lidí.

Policie nehodu prověřovala jako možné obecné ohrožení. Na jednotlivé součástky eskalátoru si nechala vypracovat znalecké posudky. Expertízy ale prokázaly pouze technickou závadu, a proto policisté případ odložili. V jiném případě by mohli kauzu dál šetřit jako obecné ohrožení nebo ji například překvalifikovat na ublížení na zdraví. Muselo by se ale prokázat úmyslné poškození nebo nedbalost.

Pražský dopravní podnik porouchané jezdicí schody na Můstku znovu zprovoznil 10. ledna. U eskalátoru repasoval pohonnou jednotku, vyměnil vadné díly a provedl zátěžové testy. Ředitel podniku Jaroslav Ďuriš poté uvedl, že opakování podobné situace může nyní vyloučit. Podle výrobce, firmy KONE, vznikla závada v převodovce, kterou jí dodává subdodavatel.

Nehoda se stala 27. listopadu 2014 na eskalátorech, které ústí na Jungmannovo náměstí. Záchranná služba tehdy uvedla, že po náhlé změně směru někteří z cestujících spadli, přičemž zavalili tři ženy stojící níž. Ženy utrpěly zhmožděniny, zejména hrudníku a končetin. Všechny následně skončily v nemocnici. Kvůli nehodě byly dodatečně odstaveny eskalátory ve stanicích Hlavní nádraží, Florenc, Můstek a Náměstí Republiky kvůli kontrole. Prověřeno bylo také dvanáct strojů stejného výrobce na stanici Staroměstská.