Utrácely se ve Strakonicích statisíce zbytečně?

Strakonice – Spor mezi bývalým a současným vedením Strakonic bude řešit soud i policie. Přou se o výdaje na kulturu. Radnice viní dnes už bývalé zaměstnance kulturního střediska a městské televize, že pracovali nehospodárně a utratili zbytečně statisíce korun. Ti to ale odmítají. Tvrdí, že jde o pomluvu a brání se.

Spor mezi bývalým a současným vedením města rozdělil Strakonice na dva tábory. Společnou řeč nedokážou najít ani současný a bývalý starosta. „Radnice se chová naprosto neurvale a nechápu to, nerozumím tomu,“ uvedl Pavel Vondrys (Jih12), bývalý starosta Strakonic. Současný starosta města Břetislav Hrdlička (SV) ale reagoval: „Jestli to má být zastrašování, tak já se nebojím.“ 

Bývalý starosta Strakonic Pavel Vondrys se dnes nedostal ani do zasedací místnosti na radnici, kde chtěl hájit své spolupracovníky. Musel proto zamířit do kavárny. Spor se týká hospodaření strakonického kulturního střediska. „Podle mého názoru pracovalo nehospodárně a plýtvalo svěřenými prostředky zbytečně, mohly se použít na další, jiné akce,“ řekla starosta Strakonic Břetislav Hrdlička (SV).

Dnes už bývalá ředitelka kulturního střediska Eva Dresslerová, která křeslo sama opustila, odmítá, že byla kultura ve městě drahá. „Vždycky jsme hospodařili v souladu se schváleným rozpočtem,“ řekla Eva Dresslerová, bývalá ředitelka kulturního střediska. Zároveň dodala, že vlastní příjmy kulturního střediska byly dlouhodobě kolem 7 milionů korun. Podíl, který byl ze 17milionového rozpočtu používán přímo na kulturu, byl něco kolem milionu korun. „Všechno ostatní byly provozní náklady na 6 objektů a vše, co s takovou velkou organizací souvisí, takže já si myslím, že to není pravda,“ dodala k nařčení z nehospodárnosti Eva Dresslerová.

Kulturu ve Strakonicích nově řídí František Christlbauer. Ten konstatoval, že určité nehospodárnosti v této organizaci v minulosti byly. „Přišel jsem na pár zajímavých skutečností, některé šetří momentálně Policie ČR, některé jsou na další audit, který proběhne v městském kulturním středisku,“ řekl František Christlbauer.

František Christlbauer k hospodaření kulturního střediska

„Za rok 2012 je zjištěno pochybení, vyčísleno ve statisících, není napraveno. V roce 2013 je opět pochybení, ještě snad ve vyšší částce, není napraveno. Za rok 2014 kontrolní audit města znovu najde tyto částky, znova je vyčíslí, znova konstatuje, že je to špatně,“ řekl František Christlbauer.

Opozici vadí, že nový šéf kulturního střediska František Christlbauer nemá středoškolské vzdělání a neprošel konkurzem. Bývalý starosta Pavel Vondrys uvedl, že rozhodnutí rady města ohledně Františka Christlbauera bylo v rozporu s platnými zákony a předpisy. „Došlo k naprosto bezprecedentnímu rozhodnutí, kdy bez výběrového řízení byl jmenován člověk, který na to nemá patřičnou kvalifikaci,“ řekl Pavel Vondrys.

František Christlbauer ale oponuje, že na jeho postu v příspěvkové kulturní organizaci může chybějící kvalifikaci nahradit praxí. Uvedl, že doložil 6 let praxe - uznané praxe má dokonce víc - takže tento handicap je podle jeho názoru vyřešen.

Podle radnice je František Christlbauer jen krizovým manažerem, na místě je dočasně a má ušetřit statisíce korun. Sám František Christlbauer řekl, že chce ušetřit minimálně milion. 

Na funkci šéfa kulturního střediska má být vyhlášeno výběrové řízení. K jeho organizaci bývalý starosta Pavel Vondrys uvedl: „Ze všech indicií, které kolem toho výběrového řízení jsou, tak je vidět, že to výběrové řízení je připravováno, řekl bych manipulováno tak, aby opět z něho vyšel vítězně pan Christlbauer, aby mohl v té funkci pokračovat,“ řekl Pavel Vondrys.

Strakonická televize

V hledáčku má radnice i městskou televizi. 4 dny po zvolení její vysílání noví radní pozastavili. Teď už opět funguje - bez externistů a s omezeným rozpočtem. Hospodaření prověřuje policie. Podle Jiřího Matznera, mluvčího Jihočeského policejního ředitelství ale zatím nikdo nebyl obviněn.

Současný starosta Břetislav Hrdlička uvedl, že dnes má radnice zajištěno to samé natáčení, ve stejném rozsahu, za poloviční cenu než v minulosti. „My jsme na to vydávali 2 miliony a profesionální televize, která to dělá v Prachaticích i jinde, tak nám nabízela celoroční vysílání ve stejném objemu za 550 tisíc,“ uvedl současný starosta Strakonic Břetislav Hrdlička.

Robert Malota, bývalý šéfredaktor Strakonické televize odmítl tvrzení, že ve Strakonické televizi docházelo k nezákonnému jednání. „Jsem připravený spolupracovat s policií na vyšetření,“ řekl Robert Malota.

Celým sporem by se měl zabývat i místní soud. Bývalí zaměstnanci kulturního střediska a městské televize budou po radnici požadovat veřejnou omluvu.

Spor bývalého a současného vedení Strakonic (zdroj: ČT24)